Składniki:
- pół cebuli
- kawałek średniej wielkości pora
- kilka pędów selera naciowego
- rzodkiewki
- ogórek świeży, ogórek kiszony
- garść liści mniszka lekarskiego (najlepiej młodych)
- jabłko
- ogórek kiszony
- pół cytryny
- szczypta soli kamiennej lub morskiej
Dodajemy utarte na tarce jabłko, ogórki kiszone, pokrojony na drobno mniszek lekarski oraz sok z cytryny dla polepszenia smaku. W celu zrównoważenia gorzkiego smaku mniszka można próbować zwiększyć ilość jabłka lub innych łagodnych składników, które lubisz. Dla dekoracji tniemy na plasterki ogórek oraz rzodkiewkę.
Mniszek, ogórek, rzodkiewka |
Jeżeli nie jesteś na ścisłej diecie, aby polepszyć smak dodaj do surówki dressing (np. nierafinowany olej lniany lub oliwa z oliwek extra virgin z cytryną i przyprawami, domowej roboty majonez itp.). Gorzki smak mniszka dobrze komponuje się w surówce z łagodnymi dodatkami np. z serem typu brie czy camembert.
Smacznego!
Trafiłam całkiem przypadkiem na blog w poszukiwaniu danych o... czerwonej kapuście i jestem bardzo zadowolona, że mnie tu przygnało :) Fantastyczny blog, wiele cennych informacji, przepisów - rewelacja ! Dodaję do obserwowanych i będę na pewno często zaglądała podpatrując ciekawych przepisów ;) Pozdrawiam serdecznie życząc wspaniałych świąt i szczęśliwego Nowego Roku 2012 :)
OdpowiedzUsuńNawzajem! dzięki za miły komentarz pod tym niezłym przepisem - hmmm, aż dziwne, że go nikt do tej pory nie skomentował ;)
OdpowiedzUsuńaby pozbyć się gorzkiego smaku mniszka, należy liście pomoczyć przez pół godziny w wodzie z solą.
OdpowiedzUsuń