Aby wspomóc organizm na wiosnę pożywienie powinno być lekkostrawne. Kontynuacja ciężkiej zimowej diety bogatej w tłuszcze, białka oraz pokarmów wysoko przetworzonych, które dzięki konserwantom zdolne są przetrwać niejedną zimę, może być jedną z przyczyn dolegliwości nazywanych przesileniem wiosennym.
Dobrze jest aby pożywienie miało charakter sezonowy czyli zawierało świeżą zieleninę, wiosenne warzywa czy kiełki. Wymienione pokarmy doskonale współgrają z charakterem wiosny, mają działanie detoksykujące i wspomagające oczyszczanie organizmu.
I wreszcie, podobnie jak natura budzi się do życia i wychodzi do słońca, wyjdźmy i my. Nie ma nic lepszego na wyrwanie się z zimowej stagnacji niż ruch fizyczny, szczególnie na świeżym powietrzu.
Wiosenne herbatki:
- z hibiskusa, rumianku, owocu róży czy lukrecji pomogą wyrwać się z zimowej stagnacji i wspomogą organizm w wiosennej odnowie
- z pokrzywy, szałwii, mniszka wspomogą oczyszczanie wątroby i krwi
- zielona herbata wspomoże spalanie tłuszczu wzmacniając rezultat wiosennych ćwiczeń fizycznych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz