Musli z jogurtem (przepis w tekście poniżej) |
Według oryginalnego przepisu Birchera-Bennera 1 porcja musli zawierała tylko 1 stołową łyżkę płatków, za to dużo więcej owoców (np. tarte jabłko). Dziś musli jest bardzo popularnym daniem śniadaniowym. We współczesnych przepisach proporcje płatków i owoców są odwrócone.
Poniżej podajemy nasze dwie propozycje na musli. Przygotowanie musli na śniadanie dobrze zacząć wieczorem dnia poprzedniego od namoczenia płatków (zalewamy wodą i pozostawiamy na noc). To poprawi ich strawność i przyswajanie składników odżywczych. Najlepiej wybrać płatki jak najmniej przetworzone - pełnoziarniste i poddane jak najmniejszej obróbce hydrotermicznej (lepsze będą zwykłe niż błyskawiczne).
Namoczone płatki |
- płatki owsiane 30g – namoczyć w zimnej wodzie 50g (na noc)
- jogurt naturalny 100g
- kiwi 45g (1/2 szt.)
- orzech włoski 10g
- nasiona słonecznika 10g
- nasiona dyni 10g
- żurawiny suszone 10g
- płatki owsiane 30g – namoczyć w zimnej wodzie 50g (na noc)
- jogurt naturalny 50g
- ser biały 50g
- pokrzywa 50g – zmiksować z serem i jogurtem
- morela suszona 10g
- rodzynki 10g
- nasiona słonecznika 10g
- nasiona dyni 10g
- pomidor koktajlowy 10g, świeże oregano do dekoracji
Dla tych którzy lubią liczyć kalorie i nie tylko kalorie:
- musli z jogurtem [397,3 kcal; białko 14,3g; tłuszcze 19,5g, węglowodany 36,2g]
- musli z serkiem pokrzywowym [393,3 kcal; białko 22,7g; tłuszcze 16,5g; węglowodany 38,1g]
Największym dostarczycielem kalorii oprócz płatków (117) są tu pestki dyni (64) zawierające jednocześnie najwięcej tłuszczów (6g w 10g pestek).
Smacznego!
Smacznego!
J&S Kmiecik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz