O diecie

poniedziałek, 24 maja 2010

Musli

Musli z jogurtem (przepis w tekście poniżej)
Słynne dziś musli [müsli, muesli] rozpropagował na początku XX wieku szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner zainspirowany podobnym posiłkiem pasterzy alpejskich. Bircher-Benner jest znany również ze stosowania diety owocowo-warzywnej w celach leczniczych. W jego klinice w Zurychu z powodzeniem stosował kuracje oparte na diecie, musli oraz wysiłku fizycznym na świeżym powietrzu.

Według oryginalnego przepisu Birchera-Bennera 1 porcja musli zawierała tylko 1 stołową łyżkę płatków, za to dużo więcej owoców (np. tarte jabłko). Dziś musli jest bardzo popularnym daniem śniadaniowym. We współczesnych przepisach proporcje płatków i owoców są odwrócone.

Poniżej podajemy nasze dwie propozycje na musli. Przygotowanie musli na śniadanie dobrze zacząć wieczorem dnia poprzedniego od namoczenia płatków (zalewamy wodą i pozostawiamy na noc). To poprawi ich strawność i przyswajanie składników odżywczych. Najlepiej wybrać płatki jak najmniej przetworzone - pełnoziarniste i poddane jak najmniejszej obróbce hydrotermicznej (lepsze będą zwykłe niż błyskawiczne).

Namoczone płatki
Musli z jogurtem
  • płatki owsiane 30g – namoczyć w zimnej wodzie 50g (na noc)
  • jogurt naturalny 100g
  • kiwi 45g (1/2 szt.)
  • orzech włoski 10g
  • nasiona słonecznika 10g
  • nasiona dyni 10g
  • żurawiny suszone 10g

Musli z serkiem pokrzywowym
  • płatki owsiane 30g – namoczyć w zimnej wodzie 50g (na noc)
  • jogurt naturalny 50g
  • ser biały 50g
  • pokrzywa 50g – zmiksować z serem i jogurtem
  • morela suszona 10g
  • rodzynki 10g
  • nasiona słonecznika 10g
  • nasiona dyni 10g
  • pomidor koktajlowy 10g, świeże oregano do dekoracji

Dla tych którzy lubią liczyć kalorie i nie tylko kalorie:
  • musli z jogurtem [397,3 kcal; białko 14,3g; tłuszcze 19,5g, węglowodany 36,2g]
  • musli z serkiem pokrzywowym [393,3 kcal; białko 22,7g; tłuszcze 16,5g; węglowodany 38,1g]
Największym dostarczycielem kalorii oprócz płatków (117) są tu pestki dyni (64) zawierające jednocześnie najwięcej tłuszczów (6g w 10g pestek).
Smacznego!

J&S Kmiecik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz