sobota, 29 maja 2010

Surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy

Dziś kolejna propozycja surówki z sezonowych warzyw:
  • kapusta pekińska
  • kalarepa
  • pomidor
  • jabłko
  • nać pietruszki dekoracyjnej
  • szczypiorek
  • pęczek rzodkiewki razem z nacią (korzystaj z liści rzodkiewki)
  • ogórek kiszony
  • kilka gałązek kopru
  • sól ziołowa, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz ziołowy

Rozpoczynamy od poszatkowania kapusty i szczypiorku. Poszatkowane składniki solimy i lekko ugniatamy ręką. Dzięki temu kapusta zmniejszy swoją objętość i surówka będzie znacznie bardziej soczysta. Pozostałe składniki kroimy lub trzemy na tarce zostawiając ich część do dekoracji.

Surówkę przyprawiamy sokiem z cytryny i ziołami. Nie będąc na ścisłej diecie surówkę można przyprawiać na różne sposoby: dodatkiem musztardy, jogurtu, domowego majonezu lub sosem winegret.


Dekoracyjny koszyczek na zdjęciach został wykonany z cebuli, brzegi koszyczka są posypane suszoną papryką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz