poniedziałek, 10 maja 2010

Surówka z kapusty kiszonej i babki lancetowatej

Obok mniszka lekarskiego i pokrzywy, kolejnym godnym polecenia składnikiem surówki wiosennej  o działaniu oczyszczającym i wzmacniającym jest babka lancetowata. Wszystkie gatunki babki mają zastosowanie kulinarne i lecznicze. Do celów kulinarnych używa się młodych liści. W wielu krajach Europy przyrządza się je w postaci sałatek, dodaje do zup, twarogów lub gotuje jak kapustę czy szpinak.

Składniki:

  • kiszona kapusta
  • marchewka
  • jabłko
  • szczypiorek
  • zielona cebula
  • babka lancetowata
Składniki kroimy lub trzemy na tarce
Surówkę dekorujemy jej składnikami
Smacznego!

PS. Jeżeli nie jesteś na ścisłej diecie warzywno-owocowej do surówki dodaj oleju (nierafinowanego lnianego lub oliwy z oliwek extra virgin).

1 komentarz:

  1. Fanie ze znalazłem takie przepis. Oczywiście taką sałatkę konsumuję bardzo często (taką tzn. kapusta i marchewka) bo o szczypiorku i innych dodatkach jakoś nie pomyślałem. Natomiast stwierdzam, że taka sałatka naprawdę wybornie smakuje z olejem lnianym (również niezwykle zdrowym)

    OdpowiedzUsuń