Dawniej, w okresie wiosennym zupa z pokrzywy była powszednim środkiem na wzmocnienie po zimie. Również stosowana jako wzmacniający-leczniczy dodatek do karmy dla zwierząt. Ceniony surowiec zielarski, niezwykle bogate źródło witamin, mikroelementów i innych związków aktywujących procesy regeneracji i odtruwania tkanek. Uważa się, że najlepsze ziele jest w maju, więc teraz oprócz surówek warto pokusić się o przygotowanie soku z pokrzywy.
Zbieramy najlepiej młode liście z czubka krzewów. Do tego, prosto z ogródka czy zieleniaka, dorzucamy co się da zielonego i jeszcze marchewkę i jabłko.
Składniki
- pokrzywa
- cebula zielona
- koperek
- pietruszka
- rzodkiewka
- sałata
- szczypiorek
- jabłko
- cytryna, sól ziołowa (sól kamienna z dodatkiem ziół)
Zieleninę kroimy, marchew i jabłko trzemy na tarce. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Drobno pokrojona pokrzywa traci swoje parzące właściwości. Jeżeli jesteśmy zainteresowani podawaniem większych kawałków liści, szybkie sparzenie również załatwi sprawę.
Drobno pokrojona pokrzywa traci swoje parzące właściwości. Jeżeli jesteśmy zainteresowani podawaniem większych kawałków liści, szybkie sparzenie również załatwi sprawę.
Surówkę ładnie dekorujemy jej składnikami
Smacznego!
PS. Jeżeli nie jesteś na ścisłej diecie do surówki dodaj dressing.
dziękuję Ci za dodanie licznych propozycji do akcji Zdrowo, dietetycznie
OdpowiedzUsuńpzdr serdecznie
Nina