sobota, 26 czerwca 2010

Kiszona kapusta pekińska na ostro – kimchi

Kimchi (kimchee, czyt. kimczi) jest znaną na całym świecie tradycyjną koreańską potrawą z kiszonych warzyw. Kimchi najczęściej składa się z kapusty pekińskiej oraz dodatku różnych warzyw (np: rzodkiewki, zielonej cebuli, szczypiorku, ogórka) i przypraw (przede wszystkim ostrej papryki chili, także imbiru, czosnku). Koreańczycy spożywają kimchi często jako dodatek do każdego posiłku (osobno lub zmieszane z ryżem czy makaronem), jako składnik różnego rodzaju potraw (na przykład zup, placków), także jako przybranie pizzy czy hamburgera.

Amerykański magazyn Health umieścił kimchi na liście 5 najzdrowszych pokarmów na świecie wskazując na niska kaloryczność, bogactwo witamin i bakterii szczepów lactobacillus wspomagających trawienie i wpływających bardzo korzystnie na odporność organizmu (na przykład w zapobieganiu i niełatwym leczeniu drożdżycy). Liczne badania wskazują również na antynowotworowe właściwości kiszonej kapusty.

Składniki
  • główka kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew
  • cebula, zielona cebula lub szczypior
  • ząbek czosnku
  • ostra papryczka chili lub łyżeczka płatków chili lub zmielone chili (pieprz cayenne)
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej

Składniki należy poszatkować (kapustę w grube paski, czosnek, paprykę, imbir drobno posiekać) oraz dodać sól i przyprawy.


Poszatkowane składniki ugniatamy ręką aż pojawi się sok, a następnie umieszczamy w naczyniu do kiszenia.

Do kiszenia używaj ceramicznego, szklanego lub emaliowanego naczynia i nie napełniaj go po brzegi – fermentujące warzywa zwiększą swoją objętość.

Na wierzch warzyw połóż liść kapusty oraz obciąż innym przedmiotem (np. naczyniem z wodą) tak żeby warzywa były pokryte przynajmniej 1 cm płynu. Jeżeli płynu jest za mało można spróbować lepiej ugnieść warzywa lub dolać wody. Naczynie przykryj luźno ściereczką i odstaw na 2-5 dni. Po ukiszeniu kimchi można przechowywać w lodówce przez wiele miesięcy – w niskiej temperaturze dalej będzie dojrzewać, ale już znacznie wolniej.

Tuż po zrobieniu (objętość około 1 litr)
Po dwóch dniach.
Smacznego!