czwartek, 3 czerwca 2010

Surówka z botwiny i sałaty

Liście buraka czerwonego to niskokaloryczne, bardzo bogate źródło minerałów, witamin (szczególnie prowitamin i witaminy A) i błonnika. Dlatego w sezonie warto dodawać botwinę nie tylko do zup ale i do surówek. Ze względu na dużą zawartość szczawianów botwina nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez osoby zagrożone kamicą nerkową lub żółciową.

Składniki:
  • botwina
  • sałata zielona
  • ogórek świeży
  • jabłko
  • cebula
  • rzodkiewka z nacią
  • cytryna, sól ziołowa, pieprz


Sposób wykonania:
Botwinę i cebulę szatkujemy a następnie lekko ugniatamy ręką. Pozostałe składniki trzemy na grubej tarce lub szatkujemy. Przyprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz