Przepisów na zupę kalafiorową jest wiele. Tutaj jedna z wersji, czysto warzywno-owocowa.
Składniki:
- kalafior
- marchew
- cebula
- seler, pietruszka
- nać selera (nadaje gorzki smak, w zamian można użyć 1-go pora lub zielonej cebuli lub naci pietruszki)
- czosnek (1 ząbek lub kilka)
- przyprawy: sól kamienna, sos sojowy, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa lub inne zioła według własnych preferencji
Wersja czysto warzywna: do 2 litrów wody wrzucamy pokrojone w duże kawałki seler, marchew, cebulę, nać selera. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, solimy a następnie dodajemy kalafior. Kiedy kalafior nieco zmięknie można wyjąć połowę kalafiora z garnka, dodać do zupy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i zmiksować. Sprawdzamy smak, dodatkowo przyprawiamy jeżeli jest taka potrzeba i podajemy zupę z całymi kawałkami kalafiora.
W wersji rozszerzonej o inne grupy produktów zupa będzie świetnie smakować z dodatkiem odrobiny masła lub śmietany czy też serów: posypana parmezanem, z dodatkiem serów pleśniowych lub z plastrem pełnotłustego twarogu w talerzu.
Smacznego!
mniam:) Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie z majerankiem!
OdpowiedzUsuńUwaga na przyprawy: w składzie sosu sojowego i curry często jest cukier, więc czytajmy składy.
OdpowiedzUsuń