Korzeń selera jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforanów, błonnika, o bardzo niskiej kaloryczności nawet w porównaniu do innych warzyw. Pobudza przemianę materii, polecany w kuracjach odchudzających i oczyszczających, ma działanie moczopędne, uspokajające, wpływa korzystnie na pracę serca, ludowy afrodyzjak i środek na wzmocnienie.
Składniki:
- seler, 2 szt. (po około 200g szt.)
- cebula, 1/2 szt.
- pomarańcza
- cytryna, 1/2 szt.
- brzoskwinia, maliny, liście selera (do dekoracji)
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz
Sposób wykonania:
Seler zetrzeć na drobnej tarce, skropić cytryną, dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę. Poszatkować cebulę, posolić, dodać do selera i porządnie ugniatać ręką tak aby puścił sok i zmiękł. Przyprawiamy solą, cytryną, pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz