Sznycle z rzodkiewki i płatków zbożowych to smaczny, pełnowartościowy posiłek, który może być spożywany oddzielnie lub z dodatkami np. surówek, sosów.
Składniki:
- 3 jajka
- cebula zielona 60g
- mąka razowa orkisz 50g
- płatki owsiane 60g
- rzodkiewka 180g
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, pietruszka zielona, szałwia, czosnek 3 ząbki, kurkuma, pieprz cayenne (ostra papryka chilli)
- do smażenia: dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin lub oliwa z dodatkiem masła klarowanego
Rzodkiewkę, cebulę, czosnek drobno szatkujemy, solimy i ugniatamy ręką, aby składniki nieco zmiękły, i aż pojawi się sok. Dodajemy płatki, mieszamy i zostawiamy na pól godziny aby płatki namokły.
Następnie dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy i kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron, serwujemy z surówkami.
Następnie dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy i kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron, serwujemy z surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz