Kiszone warzywa, słoiki z warzywami z dodatkiem buraka i bez. |
Przykładowe składniki mieszanki kiszonych warzyw (po jednej sztuce, składniki można dowolnie modyfikować tzn. przyrządzić kiszonkę tylko z ich części lub dodać inne):
- cukinia
- ogórek
- patison
- cebula
- czosnek (1 lub kilka ząbków)
- marchew
- korzeń pietruszki
- korzeń selera
- burak czerwony
- rzodkiewka
- papryka słodka
- przyprawy według uznania np: sól kamienna, sos sojowy, majeranek, rozmaryn
Warzywa przygotowujemy dokładnie tak jak kiszoną kapustę, patrz kiszona kapusta na ostro. Czyli:
Poszatkowane składniki ugniatamy ręką aż pojawi się sok, a następnie umieszczamy w naczyniu do kiszenia.
Do kiszenia używaj ceramicznego, szklanego lub emaliowanego naczynia i nie napełniaj go po brzegi – fermentujące warzywa zwiększą swoją objętość.
W trakcie kiszenia można podbierać sok jaki się gromadzi – doskonale gasi pragnienie!
Na wierzch warzyw połóż talerzyk oraz obciąż innym przedmiotem (np. naczyniem z wodą) tak żeby warzywa były pokryte przynajmniej 1 cm płynu. Jeżeli płynu jest za mało można spróbować lepiej ugnieść warzywa lub dolać wody. Naczynie przykryj luźno ściereczką i odstaw na 2-5 dni. Po ukiszeniu warzywa można przechowywać w lodówce przez wiele miesięcy – w niskiej temperaturze kiszonka dalej będzie dojrzewać, ale już znacznie wolniej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz