Składniki:
- ogórki świeże 3-4 szt.
- pomidor 2 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- przyprawy – sól ziołowa, pieprz, sos sojowy, pieprz cayenne
Wykonanie:
Pomidory, cebulę, czosnek, pokroić i dusić na wolnym ogniu (można zmiksować). Następnie przyprawić, dodać ogórki pokrojone w dowolne cząstki (połówki, ćwiartki, plastry), poddusić, serwować.
Smacznego!
Czytaj również przepisy na soki z ogórka
Dobre :-) tylko ogórki trochę twarde mimo długiego czasu duszenia. Może ogórek kiszony byłby lepszy?
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarz! Rzeczywiście, w wyniku duszenia ogórek traci głównie jędrność i nie jest zbyt miękki, nie rozgotowuje się tak jak cukinia. Ale to jest w porządku. Jeżeli surowe ogórki nie są pierwszej młodości można też spróbować cienko obrać skórkę (szkoda tracić skórkę bo tam jest najwięcej korzystnych substancji). Z kiszonych faktycznie może być lepiej w zależności od indywidualnych preferencji :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,warto spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna potrawa szybka w przygotowaniu i nawet niewiedzialem ze moze byc taka dobra
OdpowiedzUsuń