poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy to smaczny i szybki w przygotowaniu "pasztet" roślinny, cenne źródło minerałów i białka roślinnego. Odpowiednie przyprawienie pasty spowoduje, że będzie smakowała miłośnikom pasztetu mięsnego.

Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • jedna cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • masło (50 g) lub oliwa z oliwek extra virgin
  • przyprawy i zioła według własnych preferencji np: sól kamienna, pieprz, sos sojowy, kurkuma, rozmaryn, majeranek

Sposób przygotowania:

Do dwóch szklanek gotującej się wody dodajemy szklankę soczewicy (proporcja woda/ soczewica 2:1) oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut pod koniec mieszając. Po tym czasie soczewica powinna całkowicie wchłonąć wodę i być miękka. Następnie do gorącej soczewicy dodajemy drobno pokrojony i posolony czosnek, masło (lub oliwę), całość doprawiamy, miksujemy na gładką masę blenderem, studzimy.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Pyszne. Bardzo często robię taki pasztet, zresztą w różnych kombinacjach, tzn z różnych rodzajów soczewic, fasoli, albo z różnymi warzywnymi dodatkami: np dynią, papryką.
    Często dodaję również trochę płatków orkiszowych, żeby poprawić konsystencję:)

    No i pragnę dodać że bardzo gratuluję działalności w Radawie - mój ojczym co roku jeździ tam na kurację dietą warzywno-owocową i bardzo mu ona służy!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiamy, dziękujemy i smacznego!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Dodałam koncentracik pomidorowy i ugotowany ryż. Otrzymałam przepyszny paprykarz! Mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. mi wyszło coś pomiędzy zupą a pasztetem, zbyt gęste na zupę, zbyt rzadkie na pasztet, może za krótko gotowałem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po wystudzeniu i przetrzymaniu w lodówce wypłynął na wierch nadmiar wody, zgęstniało, ale i tak konsystencja nie jest jak na powyższym zdjęciu, następnym razem będzie lepiej ;)

      Usuń