Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- jedna cebula
- trzy ząbki czosnku
- masło (50 g) lub oliwa z oliwek extra virgin
- przyprawy i zioła według własnych preferencji np: sól kamienna, pieprz, sos sojowy, kurkuma, rozmaryn, majeranek
Sposób przygotowania:
Do dwóch szklanek gotującej się wody dodajemy szklankę soczewicy (proporcja woda/ soczewica 2:1) oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut pod koniec mieszając. Po tym czasie soczewica powinna całkowicie wchłonąć wodę i być miękka. Następnie do gorącej soczewicy dodajemy drobno pokrojony i posolony czosnek, masło (lub oliwę), całość doprawiamy, miksujemy na gładką masę blenderem, studzimy.
Smacznego!
Pyszne. Bardzo często robię taki pasztet, zresztą w różnych kombinacjach, tzn z różnych rodzajów soczewic, fasoli, albo z różnymi warzywnymi dodatkami: np dynią, papryką.
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaję również trochę płatków orkiszowych, żeby poprawić konsystencję:)
No i pragnę dodać że bardzo gratuluję działalności w Radawie - mój ojczym co roku jeździ tam na kurację dietą warzywno-owocową i bardzo mu ona służy!
Pozdrawiam serdecznie!
Potwierdzam - pyszne !!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy, dziękujemy i smacznego!:)
OdpowiedzUsuńSuper! Dodałam koncentracik pomidorowy i ugotowany ryż. Otrzymałam przepyszny paprykarz! Mmmmm
OdpowiedzUsuńmi wyszło coś pomiędzy zupą a pasztetem, zbyt gęste na zupę, zbyt rzadkie na pasztet, może za krótko gotowałem?
OdpowiedzUsuńa po wystudzeniu?
Usuńpo wystudzeniu i przetrzymaniu w lodówce wypłynął na wierch nadmiar wody, zgęstniało, ale i tak konsystencja nie jest jak na powyższym zdjęciu, następnym razem będzie lepiej ;)
Usuń