Zielona lub żółta szparagówka jest bardzo dobrym źródłem witamin C, K, kwasu foliowego, żelaza i manganu. Z punktu widzenia zawartości witaminy A (beta karoten) zielona zdecydowanie przewyższa żółtą, ponieważ zawiera jej kilka razy więcej i jest jej bardzo dobrym źródłem w porównaniu do innych warzyw.
Szparagówka zawiera najwięcej korzystnych substancji gdy jest młoda, kiedy małe fasolki wewnątrz są jeszcze słabo rozwinięte a strąki łatwo się łamią przy zginaniu (nie są gumowate). W porównaniu do suszonych fasol szparagówka zawiera mniej białka, więcej błonnika i więcej korzystnych składników odżywczych.
Według tradycyjnej medycyny wschodu wzmacnia układ trawienny i nerki oraz ogólnie. Stosowana przy leczeniu cukrzycy, łagodzi częste oddawanie moczu i pragnienie związane z tą chorobą. Również przy mimowolnym uwalnianiu nasienia, biegunce, białych upławach.
Niektóre z zalet szparagówki:
- korzystna dla zdrowia kobiet menstuujących oraz karmiących, również dla osób z niedoborem żelaza
- dzięki bogactwu minerałów i witamin działa wzmacniająco i chroni odporność
- doskonała dla odchudzających się (bardzo mało kalorii, niski indeks glikemiczny)
- chroni przed osłabieniem kości
- działa korzystnie na układ krwionośny, pomocnie przy obniżaniu ciśnienia
- działa korzystnie na jelito grube (chroni przed nowotworem)
- ma właściwości przeciwzapalne (np. przy zapaleniu stawów, czy astmie)
Linki:
WHfoods: Green beans
Healthlady.com: String beans
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz