O diecie

poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Żywienie, aktywność fizyczna, waga ciała a zachorowania na raka

(foto: www.aicr.org)
Naukowcy szacują, że znacznej liczbie zachorowań na raka (od kilkunastu do 70 procent, w zależności od typu raka) można zapobiec poprzez zdrowe żywienie, regularną aktywność fizyczną oraz utrzymanie odpowiedniej wagi ciała.

Najbardziej obszernym i aktualnym opracowaniem na temat powiązania żywienia, aktywności fizycznej i chorób nowotworowych jest raport Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) oraz Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) opublikowany w 2007 roku. Na podstawie analizy kilku tysięcy przeprowadzonych badań naukowcy sformułowali 10 ogólnych rekomendacji pozwalających obniżyć ryzyko zachorowania na raka :
  1. Bądź tak szczupły, jak to możliwe (zalecana wartość BMI: 21-23). Niedowaga również nie jest zalecana.
  2. Uprawiaj codziennie aktywność fizyczną (absolutne minimum to 30 minut szybkiego marszu dziennie, należy maksymalnie ograniczyć siedzący tryb życia).
  3. Ogranicz konsumpcję wysokokalorycznych potraw, dań typu fast-food i słodkich napojów (najczęściej spożywane wysokoenergetyczne potrawy to zwykle produkty wysoko-przetworzone zawierające duże ilości cukru i tłuszczu, przez słodkie napoje rozumie się przede wszystkim napoje z dodatkiem cukru, soki owocowe również powinny być ograniczone).
  4. Spożywaj głównie potrawy pochodzenia roślinnego (bezmączne warzywa i owoce).
  5. Ogranicz spożywanie czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego (peklowanego, wędzonego).
  6. Nie nadużywaj alkoholu (do dwóch drinków dziennie dla mężczyzn i jednego dla kobiet).
  7. Ogranicz spożycie soli (poniżej 5 g dziennie) i unikaj spleśniałych produktów.
  8. Staraj się stosować zrównoważoną dietę a nie suplementy diety. Suplementy nie pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym. Więcej o suplementach i żywieniu.
  9. Karmienie piersią obniża ryzyko nowotworów zarówno u matki jak i u dziecka (do szóstego miesiąca życia dziecka zalecane jest wyłącznie karmienie piersią, później korzystne jest również dokarmianie piersią).
  10. Osoby ze zdiagnozowanym nowotworem lub po wyleczeniu nowotworu powinny również przestrzegać powyższych rekomendacji o ile lekarz nie zaleci inaczej.
J&S Kmiecik
Źródła:
http://www.dietandcancerreport.org/
Landmark Policy Report: Many Cancers Could Be Prevented In the US and Across the Globe
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jak_dobrobyt_szkodzi_zdrowiu_otylosc_a_ryzyko_nowotworu_69426.html

4 komentarze:

  1. Mam pytanie.
    Jak się taka dieta ma do sportów siłowych, gdzie masa mięśniowa jest priorytetem?
    Przecież taki człowiek musi spożywać dużą ilość białka oraz węglowodanów, a współczynnik BMI jak wiadomo od dawna nie oddaje prawdy. Bo jeżeli ktoś waży 90 kg przy wzroście 175 to wg. tego ma nadwagę. Tylko BMI nie uwzględnia masy mięśniowej i tu pojawia się psikus;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgoda,

      Opisywanie rekomendacje zostały sformułowane na podstawie badań efektów diety na zdrowie tysięcy ludzi, z których pewnie mała część miała wysoko-białkową/ wysoko-węglowodanową dietę i uprawiała intensywne ćwiczenia fizyczne. Więc na podstawie tych badań trudno wyciągać wnioski o zdrowotnym wpływie takiej diety i ćwiczeń.

      No i rzeczywiście, BMI nie uwzględnia stosunku masy mięśniowej do tłuszczowej i bardzo możliwe, że jest to słabość tej miary.

      Usuń
  2. "Ogranicz spożycie soli (poniżej 5 g dziennie) i unikaj spleśniałych produktów." - czy to oznacza, że Francuzi częściej niż np Polacy chorują na raka? (zamiłowanie do serów pleśniowych)? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "unikaj spleśniałych produktów" w sensie unikaj toksynotwórczych pleśni, zwykle tych co rozwijają się przy nieprawidłowym lub zbyt długim przechowywaniu. te w serach pleśniowych oczywiście nie produkują toksyn, choć jak ser pleśniowy za długo poleży to na nim też mogą się rozwinąć inne, toksyczne pleśnie..

      Usuń