O diecie

sobota, 18 września 2010

Gomasio - sól sezamowa

Kanapka z gomasio
Gomasio, inaczej sól sezamowa, to pyszny dodatek smakowy, często używany w kuchni japońskiej i makrobiotycznej, i doskonały zamiennik soli. Wyśmienicie nadaje się do posypywania kanapek, gotowanych kaszy, zbóż, ryżu, warzyw. Zawiera dużo wapnia, żelaza, witamin A i B. Przygotowanie gomasio w domu jest bardzo proste.

Składniki:
  • 1 opakowanie sezamu (zwykle około 300g)
  • 1 łyżka stołowa soli kamiennej lub morskiej (najczęściej spotykana proporcja sezamu w stosunku do soli waha się pomiędzy 5:1 a 15:1 w zależności od indywidualnych preferencji i diety, my polecamy oczywiście jak najmniejszą ilość soli, można też jej nie dodać w ogóle)
Umyj i namocz sezam na około 6-8 godzin, odsącz wodę. Upraż sezam w rondlu lub szerokiej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania złotego koloru i orzechowego aromatu. W końcowej fazie prażenia ziarenka zaczną podskakiwać. Dodaj sól i zostaw do wystygnięcia. Po wystygnięciu wsyp uprażony sezam do pojemnika blendera i miksuj przez moment tak żeby za bardzo nie rozdrobnić sezamu - część ziarenek może pozostać cała.

Jeżeli preferujesz tradycyjne metody utrzyj sezam w moździerzu lub makutrze. Klasycy radzą żeby stosować delikatny nacisk w czasie wykonywania ruchów okrężnych, tak żeby przepołowić każde ziarenko.

Gomasio przechowujemy w szklanym słoju.

Smacznego posypywania!

7 komentarzy:

  1. ładnie wygląda gomasio z czarnego sezamu, albo z mieszanki czarnego i białego - pół na pół

    OdpowiedzUsuń
  2. Sebastian, zrobiłeś może więcej tego gomasio ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mam zapas, podesłać Ci trochę? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. do gomasio najlepszy jest sezam niełuskany http://www.czarnarzepa.pl/2010/10/sezam-nieuskany-vs-uskany.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsze słyszę że sezam się moczy?? Można znaleźć różne przepisy w sieci, może to jakaś nowoczesna modyfikacja :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moczenie ziaren sezamu (podobnie jak innych ziaren) pozwala na zapoczątkowanie procesu kiełkowania, dzięki czemu ziarna są łatwiej przyswajalne. W różnych źródłach można przeczytać, że korzystne składniki (np. mineralne) są lepiej wchłanialne a niekorzystne są neutralizowane (np. kwas fitynowy, czy szczawiowy). Niektórzy mówią też, że ziarna sezamu po moczeniu są smaczniejsze (mniej gorzkie).

      Usuń