sobota, 4 września 2010

Leczo z fasolką szparagową

Połączmy nasze warzywa sezonu: fasolkę szparagową i słodką paprykę w jedno pyszne leczo. Niskokaloryczną podstawą będzie fasolka a słodka papryka niech da kolor!

Składniki (ilości składników można dowolnie modyfikować, dodawać inne, używać mrożonek poza sezonem zbiorów):
  • fasolka szparagowa (około 1/2 kg)
  • papryka słodka, może być różnokolorowa (około 1/2 kg, 3-4 szt.)
  • pomidory (3 szt.)
  • cebula lub por (1 szt.)
  • pieczarki (200g)
  • ogórek kiszony (2-3 szt.)
  • marchewka (1-2 szt.)
  • opcjonalnie inne warzywa np: cukinia, seler, pietruszka
  • masło (50g) lub oliwa z oliwek
  • przyprawy: papryka słodka w proszku (2 łyżki), papryka ostra, kurkuma, sól kamienna, pieprz, sos sojowy i inne przyprawy i zioła według własnych preferencji np. majeranek, curry, mieszanki ziołowe do przyprawiania potraw mięsnych
  • mąka razowa (kilka łyżek)

Kroimy składniki rozpoczynając od fasolki i wrzucamy je kolejno do garnka z bardzo małą ilością gotującej się wody (nie więcej niż 1 szklanka) aby uniknąć zbyt dużego rozwodnienia - warzywa puszczą dużo soków. Gotujemy pod przykryciem.

Kiedy warzywa wystarczająco zmiękną dodajemy masło, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, inne przyprawy i zagęszczamy mąką razową posypując potrawę. Leczo można też zagęścić przecierem pomidorowym gdy świeże pomidory nie są dostępne. Świetnym zagęszczaczem i poprawiaczem smaku zup i sosów jest też pasta z soczewicy.

Takie leczo jest niezwykle "lekkie" dlatego osoby przyzwyczajone do mięsnej diety mogą narzekać na brak poczucia sytości :) Oczywiście na początku gotowania można dodać nieco mięsa. Można też, kiedy leczo jest już gotowe dodać do garnka kawałki miękkiego sera podpuszczkowego (okrągły krążek brie lub camembert pokrojony w trójkąty jak tort). Po chwili, kiedy kawałki sera się ogrzeją, serwujemy leczo. Ser doda potrawie sytości i smacznie rozpływa się na języku :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. ciekawe dodatki. nigdy takiego nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, lubie leczo ale takiego jeszcze nie jadlam, musze jutro kupic papryke i wyprobowac. A co myslicie o pascie z kasztanow jadalnych jako zagestnik (zamiast pasty z soczewicy)?? Soczewicy nie mam, kasztany sa, sprobuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. daj znać jak wyszło! podobno sprawdza się w zupach ( http://www.wprost.pl/ar/212839/Najlepsze-kasztany/ ) wiec sprawdzi się i w leczo

    OdpowiedzUsuń