Składniki (ilości składników można dowolnie modyfikować, dodawać inne, używać mrożonek poza sezonem zbiorów):
- fasolka szparagowa (około 1/2 kg)
- papryka słodka, może być różnokolorowa (około 1/2 kg, 3-4 szt.)
- pomidory (3 szt.)
- cebula lub por (1 szt.)
- pieczarki (200g)
- ogórek kiszony (2-3 szt.)
- marchewka (1-2 szt.)
- opcjonalnie inne warzywa np: cukinia, seler, pietruszka
- masło (50g) lub oliwa z oliwek
- przyprawy: papryka słodka w proszku (2 łyżki), papryka ostra, kurkuma, sól kamienna, pieprz, sos sojowy i inne przyprawy i zioła według własnych preferencji np. majeranek, curry, mieszanki ziołowe do przyprawiania potraw mięsnych
- mąka razowa (kilka łyżek)
Kroimy składniki rozpoczynając od fasolki i wrzucamy je kolejno do garnka z bardzo małą ilością gotującej się wody (nie więcej niż 1 szklanka) aby uniknąć zbyt dużego rozwodnienia - warzywa puszczą dużo soków. Gotujemy pod przykryciem.
Kiedy warzywa wystarczająco zmiękną dodajemy masło, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, inne przyprawy i zagęszczamy mąką razową posypując potrawę. Leczo można też zagęścić przecierem pomidorowym gdy świeże pomidory nie są dostępne. Świetnym zagęszczaczem i poprawiaczem smaku zup i sosów jest też pasta z soczewicy.
Takie leczo jest niezwykle "lekkie" dlatego osoby przyzwyczajone do mięsnej diety mogą narzekać na brak poczucia sytości :) Oczywiście na początku gotowania można dodać nieco mięsa. Można też, kiedy leczo jest już gotowe dodać do garnka kawałki miękkiego sera podpuszczkowego (okrągły krążek brie lub camembert pokrojony w trójkąty jak tort). Po chwili, kiedy kawałki sera się ogrzeją, serwujemy leczo. Ser doda potrawie sytości i smacznie rozpływa się na języku :)
Smacznego!
ciekawe dodatki. nigdy takiego nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, lubie leczo ale takiego jeszcze nie jadlam, musze jutro kupic papryke i wyprobowac. A co myslicie o pascie z kasztanow jadalnych jako zagestnik (zamiast pasty z soczewicy)?? Soczewicy nie mam, kasztany sa, sprobuje...
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszło! podobno sprawdza się w zupach ( http://www.wprost.pl/ar/212839/Najlepsze-kasztany/ ) wiec sprawdzi się i w leczo
OdpowiedzUsuń