Sok z dyni |
Wspomniane przeciwutleniacze to przede wszystkim karotenoidy odpowiedzialne za pomarańczową barwę dyni. Badania sugerują, że są bardzo korzystne dla zdrowia obniżając ryzyko wielu chorób, między innymi: serca, niektórych postaci raka, oczu, wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Wiadomo na przykład, że spożywanie karotenoidów w jedzeniu jest szczególnie korzystne dla palaczy, znacznie obniżając ryzyko raka płuc.
Miąższ dyni jest tradycyjnie używany w leczeniu obrzęków, pomaga regulować poziom cukru we krwi - działa korzystnie przy cukrzycy i hipoglikemii. Wpływa również na zwiększone wydzielanie śluzu z gardła, płuc oskrzeli. Regularne stosowanie pomaga w astmie oskrzelowej. Ugotowana dynia pomaga wyeliminować pasożyty jelitowe, silniejsze działanie przeciwpasożytnicze przypisuje się nasionom dyni.
Nasiona dyni to cenne źródło cynku i kwasów omega-3, zalecane przy kłopotach z prostatą, oddawaniem moczu, wykazują działanie moczopędne. Nasiona można przyjmować jako napar, mleczko, surowe lub prażone.
Dynia świetnie nadaje się jako składnik diet oczyszczających i odchudzających zarówno w formie gotowanej lub pieczonej (zupy, zapiekanki, farsze, dietetyczne ciasta) jak i surowego miąższu lub świeżego soku.
Sok z dyni dobrze smakuje w połączeniu z marchewkowym czy jabłkowym. Dla wzmocnienia smaku dodaj cytryny, imbiru lub cynamonu.
zupa dyniowo imbirowa:
OdpowiedzUsuńpokrojony w kawałki miąższ dyni rozgotować w wodzie, dodać cieniutkie plasterki imbiru, umiksować blenderem, zetrzeć na grubej tarce marchewkę, trochę ją podgotować, zaraz przed podaniem do zupy zetrzeć na grubej tarce ser żółty. posolić i popieprzyć.
Mus dyniowo-jabłkowy:
OdpowiedzUsuńRobimy piure z dyni i jabłka - zdecydowanie więcej dyni niż jabłka - czyli gotujemy pokrojone składniki, doprawiamy startą skórką z pomarańczy i sokiem z cytryny, całość miksujemy. Jak ktoś lubi można też doprawić cynamonem.
W wersji nie-dietetycznej można dodać miodu, śmietany lub dobrego alkoholu o zdecydowanym smaku, na przykład rumu.