Chrzan - bakteriobójczy, antywirusowy, grzybobójczy. Bogate źródło witaminy C, potasu i żelaza. Usprawnia trawienie, funkcje wątroby i nerek. Nasza ludowa i tradycyjna chińska medycyna poleca chrzan przede wszystkim przy problemach z układem oddechowym: zaleganiu śluzu, przeziębieniach, różnego rodzaju zapaleniach (zatok, oskrzeli, płuc, gardła), astmie. Regularne stosowanie niewielkich ilości chrzanu działa profilaktycznie i wspomagająco.
Składniki:
- jabłka (1 kg)
- chrzan - około 200 g chrzanu ze słoika z jak najmniejszą ilością składników i konserwantów, najlepiej bez skrobii, oleju, śmietany i mleka w proszku. Najlepszy będzie świeżo tarty, wtedy potrzebujemy go nieco mniej.
- pół cytryny, sól kamienna (opcjonalnie)
Ścieramy jabłka na drobnej tarce, dodajemy chrzanu i soku z cytryny.
Dla celów estetycznych, przed rozdrobnieniem jabłka można obrać.
Smacznego!
to połączenie jest mi zupełnie nieznane. chyba pora to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane jedzenie. Gorąco polecam.
OdpowiedzUsuń