piątek, 29 października 2010

Chrzan z jabłkiem

Chrzan z jabłkiem - proste i bardzo smaczne połączenie. Świetny dodatek do wielu produktów, na przykład do mięs, ryb, serów.

Chrzan - bakteriobójczy, antywirusowy, grzybobójczy. Bogate źródło witaminy C, potasu i żelaza. Usprawnia trawienie, funkcje wątroby i nerek. Nasza ludowa i tradycyjna chińska medycyna poleca chrzan przede wszystkim przy problemach z układem oddechowym: zaleganiu śluzu, przeziębieniach, różnego rodzaju zapaleniach (zatok, oskrzeli, płuc, gardła), astmie. Regularne stosowanie niewielkich ilości chrzanu działa profilaktycznie i wspomagająco.

Składniki:
  • jabłka (1 kg)
  • chrzan - około 200 g chrzanu ze słoika z jak najmniejszą ilością składników i konserwantów, najlepiej bez skrobii, oleju, śmietany i mleka w proszku. Najlepszy będzie świeżo tarty, wtedy potrzebujemy go nieco mniej.
  • pół cytryny, sól kamienna (opcjonalnie)
Proporcje jabłka i chrzanu można zmieniać w zależności od preferencji i ostrości dodawanego chrzanu.

Ścieramy jabłka na drobnej tarce, dodajemy chrzanu i soku z cytryny.

Dla celów estetycznych, przed rozdrobnieniem jabłka można obrać.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. to połączenie jest mi zupełnie nieznane. chyba pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ukochane jedzenie. Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń