niedziela, 31 października 2010

Surówka z dyni

Sezon dyniowy w pełni! O dyni już pisaliśmy, można ją użyć do zrobienia zupy, musu, soku, można i do surówki:

Składniki:
  • cebula
  • mały por
  • około 300 - 400g dyni
  • 1 jabłko
  • 3-4 ogórki kiszone
  • sok z 1 cytryny
  • sól kamienna
  • domowy majonez, musztarda lub chrzan (wersja pełnowartościowa)

Kroimy drobno cebulę i por a następnie szatkujemy na mini szatkownicy na drobne paseczki (lub trzemy na tarce) dynię, jabłko i ogórki. Przyprawiamy sokiem z cytryny i solą. Na tym przepis się kończy w wersji warzywno-owocowej. W smaczniejszym, pełnowartościowym wydaniu dodajemy łyżkę domowego majonezu oraz musztardy lub chrzanu. Dodaliśmy dwie łyżki chrzanu i wyszło pysznie.

Surówkę można udekorować pestkami z dyni.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. oj, ja też takiej nie jadłam. zapowiada się rewelacyjnie! muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna uwaga, nie może to być dynia mączysta, jak Hokkaido.
    Taka dynia powinna być poddana obróbce cieplnej, choćby w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może odrobinę więcej? Jest trująca , ciężkostrawna , ma działanie uboczne? Z góry dziękuję za odsłonięcie tajemnicy...

      Usuń
  3. Cyt.:"O dyni już pisaliśmy, można ją użyć do zrobienia zupy, ..."

    Używamy kogoś lub czegoś (używać + dopełniacz). Amen.

    Zatem poprawnie po polsku powinno być :
    "O dyni już pisaliśmy, można JEJ użyć do zrobienia zupy,..."

    Pozdrawiam, a przepis pycha! :)

    OdpowiedzUsuń