Składniki:
- cebula
- mały por
- około 300 - 400g dyni
- 1 jabłko
- 3-4 ogórki kiszone
- sok z 1 cytryny
- sól kamienna
- domowy majonez, musztarda lub chrzan (wersja pełnowartościowa)
Kroimy drobno cebulę i por a następnie szatkujemy na mini szatkownicy na drobne paseczki (lub trzemy na tarce) dynię, jabłko i ogórki. Przyprawiamy sokiem z cytryny i solą. Na tym przepis się kończy w wersji warzywno-owocowej. W smaczniejszym, pełnowartościowym wydaniu dodajemy łyżkę domowego majonezu oraz musztardy lub chrzanu. Dodaliśmy dwie łyżki chrzanu i wyszło pysznie.
Surówkę można udekorować pestkami z dyni.
Smacznego!
takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńoj, ja też takiej nie jadłam. zapowiada się rewelacyjnie! muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńJedna uwaga, nie może to być dynia mączysta, jak Hokkaido.
OdpowiedzUsuńTaka dynia powinna być poddana obróbce cieplnej, choćby w piekarniku.
Może odrobinę więcej? Jest trująca , ciężkostrawna , ma działanie uboczne? Z góry dziękuję za odsłonięcie tajemnicy...
UsuńCyt.:"O dyni już pisaliśmy, można ją użyć do zrobienia zupy, ..."
OdpowiedzUsuńUżywamy kogoś lub czegoś (używać + dopełniacz). Amen.
Zatem poprawnie po polsku powinno być :
"O dyni już pisaliśmy, można JEJ użyć do zrobienia zupy,..."
Pozdrawiam, a przepis pycha! :)