niedziela, 17 października 2010

Warzywa sezonu: czerwona kapusta

Czerwona kapusta, mniej popularna niż biała, zasługuje na częstszą wizytę na naszych talerzach ze względu na swoje unikalne prozdrowotne właściwości i krzepki smak. Podobnie jak biała, jest niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik i unikalne substancje o działaniu ochronnym i terapeutycznym. Swój kolor zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów, substancji o silnym działaniu przeciwzapalnym i udokumentowanych właściwościach terapeutycznych. Na przykład, antocyjanom w czerwonym winie przypisuje się niską zapadalność na zawał serca wśród Francuzów. Poniżej proponujemy przepis na wzmacniająco-leczniczy zestaw: surówkę i sok, z czerwoną kapustą w roli głównej.


Surówka

  • 1/4 - 1/8 główki czerwonej kapusty (dodaj mniejszą ilość jeżeli nie przepadasz za ostrym smakiem kapusty)
  • 1 - 2 jabłka
  • 1/2 kalarepy
  • cytryna
  • sól kamienna
  • łyżka musztardy i odrobina nierafinowanej oliwy z oliwek lub oleju z lnu (te składniki pomijamy na ścisłej diecie warzywno owocowej)
Kapustę szatkujemy na najcieńsze paski jak to możliwe, solimy szczyptą soli i ugniatamy ręką tak żeby nieco zmiękła (zewnętrzne liście można użyć do surówki bo są cieńsze, wewnętrzne - grubsze do zrobienia soku). Dodajemy starte na tarce jabłko, kalarepę i przyprawiamy sokiem z cytryny oraz musztardą. Jeżeli smak kapusty za bardzo dominuje dodaj więcej jabłka. Dzięki kapuście surówka jest nieco chrupiąca, smakuje orzeźwiająco i może być niezłym dodatkiem do innych potraw.

Sprawdź również przepis na inną wersję surówki z czerwonej kapusty z większą ilością różnych warzyw.

Sok
  • czerwona kapusta, jabłko (podobne ilości wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce)
Świeży sok z czerwonej kapusty ma intensywny purpurowy kolor oraz wyjątkowo krzepki i ostry smak. Aby go nieco złagodzić można go zmieszać z sokami o łagodniejszym smaku, na przykład z jabłka. Świeży sok z kapusty (z białej lub czerwonej) jest tradycyjnie polecany w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy (pij wtedy pomiędzy posiłkami, pół szklanki soku, dwa lub trzy razy dziennie).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wspaniała propozycja i idealna kolorystycznie do dzisiejszego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię czerwoną kapustę, ja robię często z dodatkiem selera naciowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. seler naciowy i kapusta to dobrze dobrana para, już gdzieś się spotkałem z rekomendacją, że się fajnie komponuje, chyba nawet w soku..

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, lubię czerwoną kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W moim menu również jest częstym gościem.

    OdpowiedzUsuń