Czerwona kapusta, mniej popularna niż biała, zasługuje na częstszą wizytę na naszych talerzach ze względu na swoje unikalne prozdrowotne właściwości i krzepki smak. Podobnie jak biała, jest niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik i unikalne substancje o działaniu ochronnym i terapeutycznym. Swój kolor zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów, substancji o silnym działaniu przeciwzapalnym i udokumentowanych właściwościach terapeutycznych. Na przykład, antocyjanom w czerwonym winie przypisuje się niską zapadalność na zawał serca wśród Francuzów. Poniżej proponujemy przepis na wzmacniająco-leczniczy zestaw: surówkę i sok, z czerwoną kapustą w roli głównej.
Surówka
- 1/4 - 1/8 główki czerwonej kapusty (dodaj mniejszą ilość jeżeli nie przepadasz za ostrym smakiem kapusty)
- 1 - 2 jabłka
- 1/2 kalarepy
- cytryna
- sól kamienna
- łyżka musztardy i odrobina nierafinowanej oliwy z oliwek lub oleju z lnu (te składniki pomijamy na ścisłej diecie warzywno owocowej)
Kapustę szatkujemy na najcieńsze paski jak to możliwe, solimy szczyptą soli i ugniatamy ręką tak żeby nieco zmiękła (zewnętrzne liście można użyć do surówki bo są cieńsze, wewnętrzne - grubsze do zrobienia soku). Dodajemy starte na tarce jabłko, kalarepę i przyprawiamy sokiem z cytryny oraz musztardą. Jeżeli smak kapusty za bardzo dominuje dodaj więcej jabłka. Dzięki kapuście surówka jest nieco chrupiąca, smakuje orzeźwiająco i może być niezłym dodatkiem do innych potraw.
Sprawdź również przepis na inną wersję
surówki z czerwonej kapusty z większą ilością różnych warzyw.
Sok
- czerwona kapusta, jabłko (podobne ilości wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce)
Świeży sok z czerwonej kapusty ma intensywny purpurowy kolor oraz wyjątkowo krzepki i ostry smak. Aby go nieco złagodzić można go zmieszać z sokami o łagodniejszym smaku, na przykład z jabłka. Świeży sok z kapusty (z białej lub czerwonej) jest tradycyjnie polecany w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy (pij wtedy pomiędzy posiłkami, pół szklanki soku, dwa lub trzy razy dziennie).
Smacznego!
Wspaniała propozycja i idealna kolorystycznie do dzisiejszego dnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czerwoną kapustę, ja robię często z dodatkiem selera naciowego.
OdpowiedzUsuńseler naciowy i kapusta to dobrze dobrana para, już gdzieś się spotkałem z rekomendacją, że się fajnie komponuje, chyba nawet w soku..
OdpowiedzUsuńoj, lubię czerwoną kapustkę :)
OdpowiedzUsuńW moim menu również jest częstym gościem.
OdpowiedzUsuń