niedziela, 19 grudnia 2010

Barszcz czerwony na zakwasie z buraków

Lista wynalazków ostatnich lat pod tytułem "barszcz czerwony" jest długa - od zakolorowanych startymi burakami "bulionów" na kostkach, po różnego rodzaju koncentraty i trujące proszki...

Prawdziwy barszcz czerwony, według tradycyjnego przepisu, wymaga nieco czasu i uwagi, a lista jego składników jest bardzo krótka: buraki i naturalne przyprawy. Trudno o bardziej zdrowy i smaczny przepis.

Kiszenie barszczu, składniki:
  • 2 kg buraków ćwikłowych (oczywiście surowych, świeżych, zdrowych czyli najlepiej ekologicznie/ naturalnie uprawianych)
  • 4 l wody (przegotowana, przestudzona, ciepła, może być mineralna niegazowana)
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka soli kamiennej lub morskiej
  • 10g kminku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki liścia laurowego
Składniki umieszczamy w naczyniu emaliowanym lub kamiennym, stawiamy w temperaturze pokojowej (najlepiej tam gdzie najcieplej np. przy kaloryferze) i nakrywamy ściereczką. Całość mieszamy 3-4 razy dziennie (wg naszej praktyki proces fermentacji jest wtedy lepiej ukierunkowany).


Pierwszy dzień (brak oznak fermentacji)





 Trzeci dzień

Piąty dzień

Zlewamy płyn z naczynia, doprawiamy według uznania (polecamy np. sok z cytryny, kurkumę, majeranek, sos sojowy, sól kamienną, dobrze jest dodać drobno pokrojony czosnek) podgrzewamy i gotowe!



Uaktualnienie z 13-12-2016: Jak przyśpieszyć robienie zakwasu z buraków

J&S Kmiecik