Prawdziwy barszcz czerwony, według tradycyjnego przepisu, wymaga nieco czasu i uwagi, a lista jego składników jest bardzo krótka: buraki i naturalne przyprawy. Trudno o bardziej zdrowy i smaczny przepis.
Kiszenie barszczu, składniki:
- 2 kg buraków ćwikłowych (oczywiście surowych, świeżych, zdrowych czyli najlepiej ekologicznie/ naturalnie uprawianych)
- 4 l wody (przegotowana, przestudzona, ciepła, może być mineralna niegazowana)
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżka soli kamiennej lub morskiej
- 10g kminku
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki liścia laurowego
Pierwszy dzień (brak oznak fermentacji)
Trzeci dzień
Piąty dzień
Zlewamy płyn z naczynia, doprawiamy według uznania (polecamy np. sok z cytryny, kurkumę, majeranek, sos sojowy, sól kamienną, dobrze jest dodać drobno pokrojony czosnek) podgrzewamy i gotowe!
Uaktualnienie z 13-12-2016: Jak przyśpieszyć robienie zakwasu z buraków
J&S Kmiecik