O diecie

czwartek, 2 grudnia 2010

Brązowy ryż z jabłkiem i cynamonem

Dzisiaj prosty przepis na proste, smaczne, po prostu idealne pełnowartościowe śniadanie i nie tylko śniadanie. Podstawą będzie brązowy ryż znany od dawna ze swych licznych leczniczych właściwości i bogatej zawartości wartościowych składników (więcej Czarnarzepa.pl: Brązowy ryż vs. biały). Podobnie jak inne pełne ziarna, brązowy ryż pomaga wyciszyć umysł. Tak więc po takim śniadaniu będzie nam łatwiej się skupić w ciągu dnia!

Składniki:
  • brązowy ryż (120 g)
  • jabłko
  • cynamon, sól kamienna
  • opcjonalnie: masło lub śmietana lub jogurt, rodzynki, inne owoce (np: banan, gruszka, bakalie), laska wanilii
Do garnka z grubym dnem wsypujemy ryż i wlewamy dwa razy tyle wody (120 g to około 3/4 szklanki więc dodajemy 1 i 1/2 szklanki wody). Dodajemy do tego jabłko pokrojone na ósemki, najlepiej razem ze skórką (jabłko można też dodać w późniejszej fazie gotowania lub ugotować osobno). Dodajemy cynamonu, nieco soli, całość zagotowujemy a następnie redukujemy grzanie do minimum i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem. Zanim ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki mija zazwyczaj więcej niż pół godziny. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę masła lub prawdziwej śmietany czy jogurtu co bardzo poprawia smak. Podane ilości wystarczają na dwie porcje lub jedną bardzo dużą.

Dla osób, które lubią dużo słodkiego smaku dobrą opcją może być dodanie garści rodzynek i innych bakalii do gotowania. W ostateczności można dodać łyżkę miodu - unikajmy dodawania cukru.

Brązowy ryż może się wydawać nieco za twardy dla osób przyzwyczajonych do białego. Można go wtedy pogotować nieco dłużej lub dać mu nieco czasu (wrzucając do termosu jeżeli planujemy śniadanie w pracy lub pozostawiając w garnku pod przykryciem - już nie grzejąc). Ryż można jeść też nieco twardawy (to może być dobre ćwiczenie przeżuwania - każdy kęs należy przeżuć kilkadziesiąt razy). Dobrym pomysłem jest namoczenie brązowego ryżu w wodzie dzień wcześniej - szybciej stanie się miękki i zyska na wartości.

Taki posiłek jest bardzo lekkostrawny więc szybko można poczuć się lekko i gotowym na następny :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Akurat dosłownie pare dni temu po raz pierwszy kupiłam i ugotowałam sobie brązowy ryż. Rzeczywiście zaskoczyło mnie, że po ugotowaniu zgodnie z instrukcją ryż był subiektywnie mniej lub bardziej twardy :) dla mnie to nowość, ale nic co INNE nie musi zaraz być GORSZE. Taki typek z niego po prostu :)

    - skomentowała zajadając się talerzem rozgotowanego sushi... -

    OdpowiedzUsuń
  2. ja gotuje ryż brązowy ok 60 min....rewelacja

    OdpowiedzUsuń