(na zdjęciu piure z kaszy jaglanej z kalafiorem posypane ziarnami lnu i podane z surówką).
Kasza jaglana wpływa korzystnie na żołądek i system trawienny, równoważy nadkwasotę, jedzona w postaci kleiku czy zupy łagodzi poranne mdłości, działa przeciwgrzybiczo (jedno z najlepszych zbóż dla cierpiących na drożdżycę). Nie zawiera glutenu, zalecana jako pierwsza z kasz dla dzieci. Zawiera dużo krzemu oraz innych minerałów i cennych substancji.
Smakuje świetnie zarówno na słodko (np. uprażona ze śliwkami, rodzynkami, bananem itp.) jak i "na słono", na przykład z kalafiorem.
Składniki
- torebka mrożonego kalafiora (400g, w sezonie bierzemy świeży)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (przepłukanej w wodzie)
- 3 szklanki wody
- 30 g masła
- sól kamienna, opcjonalnie przyprawy (według uznania np. pieprz, sos sojowy, czosnek)
Takie jaglano-kalafiorowe piure to świetny zamiennik ziemniaków jako dodatek do potraw, dobrze też smakuje samo i jest bardzo lekkostrawne.
Smacznego!
Również uwielbiam kaszę jaglaną z kalafiorem, ale w postaci zapiekanki-z ziołami prowansalskimi, pietruszka, koperkiem, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem.
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna!
Kasza jaglana bardzo mi smakuje gotowana razem z grzybami, włoszczyzną,solą i pieprzem ziołowym
OdpowiedzUsuńPrzepis jutro wypróbuję, ale bardzo mnie intryguje ta surówka obok kaszy na talerzu - wygląda bardzo apetycznie, czy mogę poznać skład?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Dorota
To był niepowtarzalny przepis dnia;) jak zawsze zresztą. Sądząc po wyglądzie, główny składnik to chyba kapusta pekińska, odrobina marchewki, trochę zielonego, być może ogórek kiszony i jabłko.. a do tego oliwa lub majonez. Jak się udała kasza?
OdpowiedzUsuń