O diecie

środa, 29 grudnia 2010

Kasza jaglana z kalafiorem

Kasza jaglana to samo zdrowie oraz najstarsze i najlepsze tradycje. Jedna z podstaw średniowiecznej polskiej kuchni, dziś prawie zapomniana. Otrzymuje się ją z prosa - jednego z najstarszych znanych zbóż. Często określana jako królowa kasz.

(na zdjęciu piure z kaszy jaglanej z kalafiorem posypane ziarnami lnu i podane z surówką).

Kasza jaglana wpływa korzystnie na żołądek i system trawienny, równoważy nadkwasotę, jedzona w postaci kleiku czy zupy łagodzi poranne mdłości, działa przeciwgrzybiczo (jedno z najlepszych zbóż dla cierpiących na drożdżycę). Nie zawiera glutenu, zalecana jako pierwsza z kasz dla dzieci. Zawiera dużo krzemu oraz innych minerałów i cennych substancji.

Smakuje świetnie zarówno na słodko (np. uprażona ze śliwkami, rodzynkami, bananem itp.) jak i "na słono", na przykład z kalafiorem.

Składniki
  • torebka mrożonego kalafiora (400g, w sezonie bierzemy świeży)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (przepłukanej w wodzie)
  • 3 szklanki wody
  • 30 g masła
  • sól kamienna, opcjonalnie przyprawy (według uznania np. pieprz, sos sojowy, czosnek)
Zagotowujemy 3 szklanki wody. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę, różyczki kalafiora i trochę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem najlepiej w garnku o grubym dnie przez około pół godziny, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Wszystko rozgniatamy podobnie jak ziemniaki, dodajemy masła, przyprawiamy i gotowe. Sprawdzą się tu różne dodatki stosowane w przepisach na ziemniaczane piure: śmietana, czosnek dodany pod koniec czy cebula, którą zamiast przysmażać można dodać na początku przygotowania do wody.

Takie jaglano-kalafiorowe piure to świetny zamiennik ziemniaków jako dodatek do potraw, dobrze też smakuje samo i jest bardzo lekkostrawne.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Również uwielbiam kaszę jaglaną z kalafiorem, ale w postaci zapiekanki-z ziołami prowansalskimi, pietruszka, koperkiem, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem.
    Jest rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana bardzo mi smakuje gotowana razem z grzybami, włoszczyzną,solą i pieprzem ziołowym

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jutro wypróbuję, ale bardzo mnie intryguje ta surówka obok kaszy na talerzu - wygląda bardzo apetycznie, czy mogę poznać skład?
    Pozdrawiam,
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. To był niepowtarzalny przepis dnia;) jak zawsze zresztą. Sądząc po wyglądzie, główny składnik to chyba kapusta pekińska, odrobina marchewki, trochę zielonego, być może ogórek kiszony i jabłko.. a do tego oliwa lub majonez. Jak się udała kasza?

    OdpowiedzUsuń