(na zdjęciu piure z kaszy jaglanej z kalafiorem posypane ziarnami lnu i podane z surówką).
Kasza jaglana wpływa korzystnie na żołądek i system trawienny, równoważy nadkwasotę, jedzona w postaci kleiku czy zupy łagodzi poranne mdłości, działa przeciwgrzybiczo (jedno z najlepszych zbóż dla cierpiących na drożdżycę). Nie zawiera glutenu, zalecana jako pierwsza z kasz dla dzieci. Zawiera dużo krzemu oraz innych minerałów i cennych substancji.
Smakuje świetnie zarówno na słodko (np. uprażona ze śliwkami, rodzynkami, bananem itp.) jak i "na słono", na przykład z kalafiorem.
Składniki
- torebka mrożonego kalafiora (400g, w sezonie bierzemy świeży)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (przepłukanej w wodzie)
- 3 szklanki wody
- 30 g masła
- sól kamienna, opcjonalnie przyprawy (według uznania np. pieprz, sos sojowy, czosnek)
Takie jaglano-kalafiorowe piure to świetny zamiennik ziemniaków jako dodatek do potraw, dobrze też smakuje samo i jest bardzo lekkostrawne.
Smacznego!