Końcówka zimy i początek wiosny to najlepszy czas na kiełki. Większość warzyw dostępnych w handlu ma obniżoną wartość ze względu na długie przechowywanie. Te szklarniowe lub sprowadzane z ciepłych krajów bywają przeładowane chemią, która zapewnia wysokie plony, trwałość i ładny wygląd ale nie wartości odżywcze i smak też nie ten.
Kiełkowanie to faza najbardziej dynamicznego rozwoju w całym życiu roślin. Podczas kiełkowania zawartość witamin i enzymów w nasionach znacznie wzrasta. Substancje zawarte w ziarnie zostają wstępnie "przetrawione" na bardziej proste i łatwiejsze do przyswojenia. To dlatego niektóre zboża i fasole wywołujące alergie często nie powodują alergii po skiełkowaniu. Skiełkowane nasiona są rewelacyjnym elementem diety dla ludzi w trakcie rekonwalescencji i dla małych dzieci. Osłabiony lub rozwijający się organizm potrzebuje odpowiedniego paliwa do szybkiej odnowy i wzrostu, czyli do tego samego do czego szykuje się mały kiełek.
Wszelkie potrawy z pełnych nasion można zamienić w jeszcze bardziej wartościowe i łatwiej przyswajalne przygotowując je z kiełków zbóż, czy fasoli (przepisy na kiełki). Z dobrodziejstwa kiełków można korzystać nie tylko na surowo, można je na szybko podsmażać, gotować, przygotowywać na parze czy dodawać do wypieków. Wypiekany od dawna tzw. chleb esseński ze skiełkowanych zbóż jest polecany dla osób, które mają przeciwwskazania do spożywania jakiegokolwiek innego pieczywa.
Kiełki rzodkiewki, koniczyny i lucerny na kiełkownicy |
Kiełki można łatwo wyhodować samemu. Domową hodowlę można sobie ułatwić kupując kiełkownicę (zestaw zwykle plastikowych "talerzy" ułożonych w piętra z chropowatą powierzchnią zatrzymującą wodę) można też sobie poradzić przy użyciu słoika lub innych naczyń. Schemat kiełkowania jest podobny dla wszystkich ziaren. Najpierw namaczamy je na noc, po czym odlewamy wodę i wysypujemy ziarna do naczynia dbając przez następne dni o odpowiednie naświetlenie i regularne przepłukiwanie (2/3 razy dziennie). W zależności od rodzaju ziaren po 2-4 dniach już mamy kiełki.
Kiełki można też kupić gotowe w sklepie. Do najbardziej popularnych w handlu można zaliczyć kiełki lucerny tzw. alfalfa, doskonale pasujące do wszystkiego: kanapek, sałatek czy jako dekoracja. Ich wyjątkowo silne właściwości wzmacniające zostały już dawno temu odkryte przez Arabów, którzy nazwali je "Al-fal-fa" co znaczy "ojciec wszelkiego pożywienia".
Reklamy kiełków raczej nie zobaczycie w telewizji ale to nieporównanie lepszy suplement diety niż multiwitaminy. Preparaty multiwitaminowe to kilka lub kilkanaście substancji zaprojektowanych przez producenta o których do końca nie wiadomo, czy pomagają, czy szkodzą (czyt. lepsze rośliny niż multiwitaminy). Kiełki to zestaw tysięcy substancji zaprojektowanych przez naturę do szybkiego wzrostu i odnowy, bez skutków ubocznych.
J&S Kmiecik
Więcej o hodowli kiełków można znaleźć na stronie:http://www.kielki.info/hodowla.html
przepadam za nimi!
OdpowiedzUsuńwysiew kiełków zawsze robię w okresie jesień-zima, wtedy gdy nie ma zbyt dużo świeżych warzyw
OdpowiedzUsuń