W handlu są dostępne różne rodzaje razowego makaronu. Ambitniejsi mogą przygotować makaron samodzielnie z razowej mąki. Jeszcze bardziej ambitni mogą spróbować zrobić makaron częściowo ze skiełkowanych ziaren, czyli dodatkowo wzbogacony w cenne substancje z kiełkujących ziaren i lżej strawny (czyt. kiełki czyli wiosna w ciele).
Składniki:
- mąka razowa z pełnego przemiału (np. z pszenżyta)
- pszenica skiełkowana
- opcjonalnie: kiełki z rzodkiewki, lucerny, koniczyny czerwonej
- dwa jajka
- mąka biała pszenna
- 100g wody
- ser biały
- masło
Wykonanie:
Miksujemy blenderem skiełkowaną pszenicę, jajka, wodę i kiełki. Ilości mniej więcej takie jak na zdjęciu - około pół litrowego słoika skiełkowanej pszenicy i opcjonalnie ze 3 garści kiełków innego rodzaju. Następnie na stolnicę wysypujemy około dwie szklanki mąki razowej i ¾ szklanki mąki białej (w proporcji 3:1), dodajemy zmiksowane składniki i zagniatamy ciasto na makaron.
Dodatek białej mąki ułatwia sporządzanie makaronu - czysto razowy makaron z kiełkami byłby zbyt delikatny i łatwo by się rozgotowywał.
Ciasto należy ugnieść odpowiednio twarde. Jeżeli jest zbyt miękkie dodajemy jeszcze mieszanki mąki razowej i białej. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.
Makaron można podawać z różnymi dodatkami, na przykład okraszony masłem, odrobiną sosu sojowego i z dodatkiem twarogu (świetne połączenie smakowe!).
Smacznego!
J&S Kmiecik
lubię razowy.
OdpowiedzUsuńŚwięte słowa o makaronie! Ja jadam tylko razowy - prawdziwie razowy, z mązki z pelnego przemiału tj. typ 2000. Jeśli się kupuje w sklepach z eko żywmością i czyta etykiety, to makaron jest ok. A wybór wielki z przenicy, żyta, orkiszu, z doiszkami quinoa, z kukurydzy.... Podziwiam, że robisz sama!
OdpowiedzUsuńfaktycznie można zaobserwować, że zdrowym jedzeniem i nowinkami w tej dziedzinie interesują się głównie kobiety, ale akurat ten makaron był zrobiony męskimi rękami :)
OdpowiedzUsuń