Wczesna wiosna oferuje różne możliwości żeby się wzmocnić po zimie. Jedną z nich jest łatwo dostępny mniszek lekarski. Zainspirowani amerykańską modą na zielone koktajle z owoców i liściastych warzyw, czyli smoothie, połączyliśmy mniszka z bananem, co się okazało bardzo udanym eksperymentem.
Coś o smoothie: "Bazą tego gęstego koktajlu ze świeżych lub z mrożonych owoców i warzyw jest zwykle banan, kruszony lód, sok pomarańczowy. Za jego twórcę uważa się amerykańskiego nastolatka Stephena Kunaua, który pod koniec lat 60., pracując w barze, serwował mleczne koktajle. Sam jednak cierpiał na cukrzycę i alergię białkową, więc pewnego razu zrobił napój bez nabiałowych dodatków.
W latach 90 rozpoczęła się moda na zielone smoothie: 60 proc. owoców i 40 proc. zielonych warzyw liściastych miksujemy w blenderze. Najlepsze to: sałata rzymska, jarmuż, szpinak, kapusta włoska, liście botwinki, natka pietruszki, młoda pokrzywa, zioła, ale również nieliściaste brokuły, szparagi, cukinia, zielony ogórek. Awokado dodaje maślanej miękkości, sok z cytryny - ostrości, a cynamon i miód - słodyczy. Dobrze jest dodać kroplę oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub lnianego - ułatwią wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witamin A i E."*
Składniki:
- dwa banany
- cytryna (można wycisnąć sok lub obrać, pozbawić pestek i pokroić)
- wielka garść młodego mniszka - całe rozety, czyli liście i kwiaty, które kroimy przed zmiksowaniem (patrz zdjęcie poniżej)
- 3/4 szklanki wody mineralnej
![]() |
Nie od razu wszystko się zmieściło... |
![]() |
...ale po wstępnym miksowaniu wszystko |
Mniszkowo-bananowy smoothie z dodatkiem cytryny smakuje całkiem nieźle. Pierwszą nuta smakową jest łagodny banan a dopiero później na języku pojawia się lekka goryczka. Dziki mniszek jest lekko gorzki i banan doskonale się sprawdził w roli "wygładzacza" smaku. Z bardziej łagodnymi w smaku liściastymi warzywami musi być równie dobrze albo lepiej.
Smacznego!
Więcej o smoothie:
*Gazeta.pl: Smoothie - Marta Gessler
J&S Kmiecik
Inne propozycje z mniszka:Wiosenna surówka z mniszka
Surówka mineralna