Szybki i smaczny sposób na super zdrowe jedzenie w czasie kiedy brakuje sezonowych warzyw? Zupa z soczewicy! Potrzebujesz tylko włoszczyzny, soczewicy i przypraw do zup.
Składniki
- szklanka zielonej soczewicy (dla lepszej przyswajalności można ją wcześniej namoczyć na noc i później odlać wodę, ale niekoniecznie)
- włoszczyzna (np: 1 por, 1 lub 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula)
- półtora litra wody
- przyprawy
Kroimy włoszczyznę (można grubo bo całość będziemy miksować), wrzucamy do garnka razem z wodą, soczewicą i przyprawami, gotujemy do miękkości soczewicy, miksujemy blenderem, doprawiamy. Żeby zupka dobrze smakowała trzeba ją odpowiednio doprawić np: solą kamienną, przyprawami wzmacniającymi smak bulionu warzywnego (sos sojowy, krem balsamiczny), zielem angielskim, majerankiem i innymi ziołami. Rewelacyjnie smakuje z przyprawami orientalnymi (curry, garam masala), świetnie też na ostro (chili, pieprz ziołowy). Bardzo dobrze na smak wpływa też dodatek śmietany albo masła. Smacznego!
Sprawdź również
przepis na pastę z soczewicy.
J&S Kmiecik
Wygląda baaardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńproste, a jakie dobre! i do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuńprzepis wypróbuję z pewnością!
Bardzo lubię kremy, ale takiego jeszcze nie kosztowałam
OdpowiedzUsuńjuż wiem, co będę miał na pojutrze na obiad ;}
OdpowiedzUsuńdzięki!