niedziela, 15 maja 2011

Sałatka warzywna z groszkiem i bakaliami

Jak zrobić smaczną i lekką sałatkę, która będzie się nieźle prezentować i dobrze komponować z innymi potrawami? Na przykład, łącząc warzywne nowalijki z groszkiem konserwowym i odrobiną bakalii - świetne połączenie smakowe!

Składniki
  • pęczek cebuli zielonej
  • pęczek rzodkiewki (jeżeli z ekologicznego źródła i ma ładne liście to razem liśćmi)
  • papryka
  • 1/2 sałaty
  • jabłko
  • mały, świeży ogórek
  • pomidor
  • po łyżce: suszonej żurawiny, rodzynek, nasion słonecznika, nasion dyni
  • 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego), 2 łyżki śmietany
  • pieprz, sól, sok z 1/2 cytryny
  • puszka zielonego groszku
Warzywne składniki
Rozdrabniamy składniki według własnego uznania, łączymy, doprawiamy i gotowe.

Smacznego!
J&S Kmiecik

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zielone , warzywne sałatki! Zastąpiłabym tylko majonez i śmietaną oliwą z oliwek lub jogurtem , a groszek konserwowy świeżym, bądź mrożonym lub suszonym i ugotowanym. Reszta doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Możemy tylko dodać, że jeszcze lepszy byłby własnoręcznie i ekologicznie wyhodowany groszek :)

    OdpowiedzUsuń