piątek, 19 sierpnia 2011

Pomidor i ogórek - łączyć w potrawach, czy nie?

Odpowiedź jest prosta: jak Ci smakuje to łącz, jak nie - to nie.

Jeżeli ktoś jest zdziwiony dlaczego by nie można jeść razem pomidora i ogórka to wyjaśniamy, że istnieje całkiem popularna teoria, która mówi, że nie należy łączyć tych dwóch warzyw. Według niej, ogórek zawiera sporo askorbinazy - enzymu rozkładającego witaminę C, więc jeżeli zmieszamy pomidory (które zawierają witaminę C) z ogórkami (które też zawierają witaminę C, ale około 3x mniej) to witamina C z pomidorów zniknie i nic nam po pomidorach, które zjedliśmy.

Jeżeli dobrze poszukać w internecie można również znaleźć porady, że nie należy łączyć ogórka z marchewką bo tym razem marchewka (a konkretnie askorbinaza z marchewki) pozbawi nas witaminy C z ogórka. Ogórek i marchewka nie są wyjątkowymi warzywami zawierającymi askorbinazę. Askorbinaza to naturalny "partner" witaminy C w roślinach, dzięki której możliwe jest przetwarzanie witaminy C do innych pożytecznych substancji.

Czy mieszanie pomidora z ogórkiem jest korzystne, czy nie, to bardzo skomplikowana sprawa - trzeba by wziąć pod uwagę tysiące (a może miliony) reakcji chemicznych pomiędzy tysiącami (a może milionami) różnych substancji, zbadać ich efekt na organizm i jeszcze jakoś to zsumować. Tego współczesna nauka nie potrafi i jeszcze długo nie będzie potrafiła. Jak mało wiadomo na temat witamin i ich działania pokazują badania skuteczności preparatów witaminowych (czyt. Lepsze rośliny niż multiwitaminy). Póki co, powinno nam wystarczyć, że nasi dziadkowie nie przekazali nam, że od mieszania ogórków i pomidorów boli głowa czy brzuch albo wypadają włosy. Skoro nie, to czemu nie mieszać?

Jeżeli ktoś się przejmuje zawartością witaminy C w pomidorach lub w mieszankach pomidora z czymkolwiek, jest kilka rad, które najprawdopodobniej będą miały lepszy skutek niż nie mieszanie z ogórkiem:
  • wybieraj lokalne i świeże pomidory, tzw. prosto z krzaka, które dojrzewały jak najdłużej na krzaku (a nie w magazynie supermarketu, czy podczas transportu w ładowni ciężarówki)
  • jedz świeżo przygotowane warzywa - kontakt z powietrzem i światłem powoduje szybkie utlenianie witaminy C (i innych korzystnych substancji)
  • do świeżo pokrojonych warzyw, albo soku z warzyw, dodawaj soku z cytryny lub nierafinowanego octu winnego (np. octu jabłkowego, patrz przepis) - zakwaszenie hamuje aktywność askorbinazy (producenci soku marchewkowego czasami dodają octu winnego aby zahamować utlenianie witaminy C przez askorbinazę).
  • do pomidorów dodawaj inne warzywa bogate w witaminę C - spośród warzyw, pomidor jest "średnim" źródłem witaminy C - przykładowo pietruszka lub papryka zawierają jej kilka razy więcej.

Przepis
Pomidor z ogórkiem świetnie się sprawdza smakowo jako podstawa surówki/ sałatki. W postnej, czysto warzywno-owocowej wersji jemy samą bazę, w wersji rozszerzonej dodajemy nieco oliwy i innych dodatków:
  • baza sałatki: pokrój pomidora (około 2/3 objętości sałatki) i ogórka (1/3 objętości), dodaj 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny do smaku (ewentualnie nierafinowany ocet winny) i nieco pokrojonej zieleniny (np: natka pietruszki, świeża bazylia i/lub inne zioła) oraz sól kamienną i inne przyprawy do smaku.
  • dodatki do bazy: dla lepszego smaku odrobina oliwy z oliwek extra virgin (lub domowy majonez), ser (mozzarella, feta lub inne), jajko, ryba itp.
Smacznego!
J&S Kmiecik