Poniżej prezentujemy przepis na bananowiec - ciasto szybkie w wykonaniu i smaczne - wyłącznie z naturalnych i nieprzetworzonych składników: bananów, pełnoziarnistych zbóż, bakalii i dodatku tłuszczu.
Składniki:
- banany 8-10 szt.
- mąka pszenna razowa z pełnego przemiału - 300g (inaczej: 2 filiżanki albo 1 i 1/3 szklanki)
- płatki owsiane - 2 szklanki
- wiórki kokosowe - 1 szklanka
- rodzynki (lub/i inne pokrojone bakalie) - 1 szklanka
- orzechy włoskie lub laskowe - 1 szklanka
- cytryny 2-szt. (starta skórka i sok)
- masło lub masło klarowane lub oliwa z oliwek - 1 szklanka
- opcjonalnie przyprawy (np. 1 łyżeczka cynamonu albo/i 1 łyżeczka kurkumy)
Banany obrać i zmielić, połączyć z sokiem cytrynowym i resztą składników, wymieszać, umieścić w foremce (dla dekoracji można posypać sezamem lub/i siemieniem lnianym), a następnie upiec (temperatura około 180 stopni C, czas: 1 godzina).
Smacznego!
J&S Kmiecik
Wspaniały przepis i jakie zdrowe ciacho, muszę takie zrobić, dodaję do zakładek, koniecznie!!!:D
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości formy użyć na tyle składników?
OdpowiedzUsuńspokojnie sie miesci do standardowej formy 24 x 40 cm
Usuń