sobota, 12 listopada 2011

Szybkie ciasteczka bakaliowe

Dzisiaj szybki przepis na ciasteczka bez cukru, na razowej mące, z niewielką ilością miodu, z różnego rodzaju bakaliami i nasionami. Ciasteczka wg poniższego przepisu są delikatnie słodkie, czyli idealne;) Niektórzy być może stwierdziliby, że w ogóle nie słodkie... Jak ktoś koniecznie chce słodsze można dodać więcej pokrojonych suszonych owoców (np. rodzynek czy moreli) albo miodu.

Składniki
  • mąka pszenna razowa (najlepiej z pełnego przemiału) - 1 kg
  • masło klarowane lub zwykłe - 500g
  • 6 jajek
  • drożdże 100g
  • miód 200g
  • łyżeczka soli, przyprawa do pierników, cynamon
  • sezam 100g, siemię lniane 50g
  • orzech włoski 100g, orzech laskowy 100g, migdały 100g  – posiekać lub zemleć w maszynce
  • rodzynki 100g
Wykonanie: siekamy masło razem z mąka na stolnicy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. pół centymetra, wykrawamy ciastka foremkami, układamy na posmarowanej tłuszczem (masłem) blaszce. Przed włożeniem do pieca pozostawiamy ciastka na co najmniej 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku ok. 160ºC (20-25 minut).

Smacznego!
J&S Kmiecik

2 komentarze:

  1. Zapisuję sobie przepis :) Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sklepowych słodyczy i "normalnych" wypieków nie jadam już od 3 lat, więc ten przepis jest w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń