Składniki (dla 5-6 osób):
- seler - 400g (średni seler)
- pietruszka korzeń - 150g (dwie średnie pietruszki)
- por - 50g (połowa małego pora)
- czosnek - 25g (około 8 ząbków)
- cebula - 100g (mała cebula)
- cytryna - 1 szt.
- chrzan tarty - 30g
- szpinak mrożony - 250g (całe liście)
- przyprawy (sos sojowy, sól ziołowa lub/i gomasio, pieprz, zioła)
Przygotowanie:
Nastawić do gotowania 2 litry wody. Gdy woda zawrze dodajemy oczyszczone i rozdrobnione warzywa: seler, pietruszkę, por, czosnek, cebulę. Gotujemy pod przykryciem. Po około 15 minutach jarzyny są miękkie. Całość miksujemy blenderem, następnie przyprawiamy chrzanem (chrzanu można dodać znacznie więcej jak ktoś lubi), sokiem z cytryny i innymi przyprawami. Po przyprawieniu dodajemy szpinaku i całość doprowadzamy do wrzenia.
Na tym kończy się przepis w wersji czysto warzywno-owocowej. W wersji pełnowartościowej mamy wiele możliwości wzbogacenia zupy o inne produkty jak i smakowo. Zupa świetnie smakuje z dodatkiem pokruszonego sera pleśniowego o mocnym smaku (np. Lazur - ser można dodać do talerza tuż przed zjedzeniem). Inne przykłady dodatków: masło (30g), śmietana (100g do całości lub dekoracyjny kleks ze śmietany do talerza), jajko ugotowane na twardo, starty parmezan.
Smacznego!
J&S Kmiecik
chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńzupa jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńnie miałam jedynie chrzanu, więc dałam więcej czosnku.
Poezja :))
pyszna zupa! parę razy robiłam w wersji warzywno-owocowej.
OdpowiedzUsuń