Zielenina
Oprócz "zielonki" którą znajdziemy w sklepie lub na targu (sałata, nać pietruszki, szczypiorek, liście rzodkiewki itd.), warto korzystać z tego co można zerwać na łące lub pod płotem. Mamy wiosnę - młode liście mniszka, babki, pokrzywy, krwawnika i innych zielenin polnych są tuż pod ręką. Przykłady wykorzystania polnych zielenin w surówkach znajdziesz we wcześniejszych przepisach na wiosenne surówki z mniszkiem, z pokrzywą , z kapusty kiszonej i babki lancetowatej, z sałaty lodowej i ziół i na surówkę mineralną.
Kiszone warzywa
W surówkach sprawdzają się wszelkie kiszone warzywa. Z tych najbardziej popularnych np.: ogórki, papryka, cukinia, kapusta lub kiszona kapusta pekińska w wersji kimchi. W kombinacji z zieleniną, obok kiszonek lub zamiast nich, dobrze będą smakować również warzywa marynowane np.: papryka, grzyby lub groszek.
Połączenie
Jako świetny element łączący zieleninę i kiszonki polecamy jabłko starte na grubej tarce. Bez jabłka wiele kombinacji zielenin z kiszonkami mogło by się wydawać zbyt włóknistymi lub mało "wilgotnymi". Oprócz jabłka, często warto dodać nieco ostrości w postaci drobno pokrojonej cebuli. Dla poprawienia smaku do surówek obowiązkowo dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
W postnej wersji warzywno-owocowej do surówek nie dodajemy żadnych tłuszczów. W wersji "na co dzień", czyli pełnowartościowej, warto dodać nieco majonezu domowej roboty lub na zimno tłoczonego oleju z przyprawami (np. ziołami, musztardą, nierafinowanym octem jabłkowym).
Przykładowy przepis na 3-4 porcje (porcja surówki na zdjęciu):
- mała sałata
- dwie duże garście świeżych ziół polnych (mieszanka mniszka, babki i krwawnika - tak wygląda młody krwawnik)
- cebula czerwona
- kilka ogórków kiszonych
- kilkanaście kawałków rzodkiewki kiszonej
- 1 duże jabłko
- sok z połowy cytryny, łyżka domowego majonezu, sól ziołowa
ciekawe informacje, dobrze jest poczytać - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń