wtorek, 25 września 2012

Suszone pomidory


Suszone pomidory to rewelacyjny dodatek do wielu dań. Dobrze smakują na zimno np. w sałatkach i przekąskach, świetnie poprawiają smak potraw na gorąco np. sosów. Jeżeli chcemy je kupić jako gotowy produkt mają jedną wadę - są drogie. Ale łatwo można zrobić je w domu. Poniżej przepis na pomidory suszone w piekarniku, w zalewie oliwy z oliwek.

Składniki:
  • pomidor - 5 kg (najlepsze do suszenia są gatunki których owoce zawierają jak najmniej wody i nie są zbyt duże, polecamy pomidory gruntowe o nazwie "Lima", które są podłużne, nieduże i mięsiste)
  • cebula - 2 szt.
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ostra papryczka (1 szt.) oraz inne przyprawy – sól, pieprz, bazylia, oregano, sok z cytryny lub ocet jabłkowy
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na ruszcie (lub na blachach) przeciętą stroną do góry i wkładamy do piekarnika, najlepiej z termoobiegiem.
Nastawiamy temperaturę 100ºC, włączamy termoobieg i lekko uchylamy piekarnik. Suszymy aż pomidory się znacznie skurczą ale pozostaną elastyczne (suszyliśmy z przerwami - w sumie piekarnik był włączony około 8-10 godzin).
Do podsuszonych pomidorów dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy według uznania, wkładamy do słoiczków, uzupełniamy olejem i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy (gotujemy około 15 minut) i gotowe.
Suszone pomidory to esencja pomidorowego smaku - wyjściowe 5kg pomidorów udało się zapakować do 7-miu niewielkich słoików (patrz zdjęcia). Smacznego!