Składniki:
- skiełkowana fasola adzuki - 500g/ słoik 0,9 L (200g suchej fasoli)
- 1/2 brokuła (około 250g)
- 1/2 papryki czerwonej, świeżej
- 1/2 średniego selera
- 1 cebula (około 100g)
- 1 jabłko
- por (około 100g)
- ogórek, świeży (około 150g)
- ogórki kiszone - 3 szt.
- marchewka - 3 średnie szt.
- pietruszka - 3 średnie szt.
- przyprawy - sól morska z ziołami, pieprz, sok z cytryny, sos tabasco lub sproszkowana papryka chili, majonez własnej roboty lub inne przyprawy wg uznania.
Sałatka z fasolką adzuki ozdobiona świeżym ogórkiem, pomidorem, czerwoną cebulą i papryką. |
Skiełkowaną fasolę zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości (około 5 minut), odcedzamy, studzimy. Marchew, pietruszkę, seler i brokuł - myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Cebulę, por - pokroimy w kostkę i lekko solimy. Paprykę, ogórki, jabłko oraz ugotowane przestudzone warzywa - kroimy w kostkę, dodajemy sok z 1/2 cytryny, dodajemy fasolę, przyprawy i majonez.
Smacznego!
Bardzo fajny blog, ciekawe przepisy :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
bardzo fajny przepis - już mam pomysł na dzisiejszą zdrową kolację :-)
OdpowiedzUsuń