poniedziałek, 11 lutego 2013

Sałatka ze skiełkowaną fasolą adzuki

Moczenie ziaren fasoli przed ugotowaniem czyni je łatwiej przyswajalnymi. Namoczone ziarna fasoli można przemienić w jeszcze bardziej przyswajalne i wartościowe, jeżeli damy im chwilę i warunki na kiełkowanie. Skiełkowane i ugotowane fasole świetnie nadają się jako podstawowy składnik różnego rodzaju sałatek, na przykład sałatki warzywnej ze skiełkowaną fasolką adzuki w roli głównej:

Składniki:
  • skiełkowana fasola adzuki - 500g/ słoik 0,9 L (200g suchej fasoli)
  • 1/2 brokuła (około 250g)
  • 1/2 papryki czerwonej, świeżej
  • 1/2 średniego selera
  • 1 cebula (około 100g)
  • 1 jabłko
  • por (około 100g)
  • ogórek, świeży (około 150g)
  • ogórki kiszone - 3 szt.
  • marchewka - 3 średnie szt.
  • pietruszka - 3 średnie szt.
  • przyprawy - sól morska z ziołami, pieprz, sok z cytryny, sos tabasco lub sproszkowana papryka chili, majonez własnej roboty lub inne przyprawy wg uznania.

Sałatka z fasolką adzuki ozdobiona
świeżym ogórkiem, pomidorem,
czerwoną cebulą i papryką.
200 g suchej fasoli adzuki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na dobę, lub przynajmniej pół doby, w chłodnym miejscu. Najlepiej w temperaturze 10-15°C (fasola pozostawiona w ciepłym miejscu może sfermentować w czasie 12 godzin). Wodę z moczenia wylewamy (w wodzie pozostaje sporo substancji przyczyniających się do powstawania gazów i wzdęć). Fasolę pozostawiamy w temperaturze pokojowej, bez wody, płuczemy 3-4 razy dziennie do momentu pojawienia się kiełków - zwykle po 48 godzinach fasola jest skiełkowana.

Skiełkowaną fasolę zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości (około 5 minut), odcedzamy, studzimy. Marchew, pietruszkę, seler i brokuł - myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Cebulę, por - pokroimy w kostkę i lekko solimy. Paprykę, ogórki, jabłko oraz ugotowane przestudzone warzywa - kroimy w kostkę, dodajemy sok z 1/2 cytryny, dodajemy fasolę, przyprawy i majonez.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny blog, ciekawe przepisy :)
    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis - już mam pomysł na dzisiejszą zdrową kolację :-)

    OdpowiedzUsuń