A to kapusta zbyt twarda, a to zbyt ostro smakuje…
Poniżej bardzo prosty przepis na surówkę z ugotowanej czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1 kapusta czerwona (około 1,20 kg)
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- przyprawy – sól morska z ziołami, pieprz naturalny, łyżka chrzanu
Surówka w zestawie obiadowym. |
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, zalać 0,5 litrem wrzącej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać skórkę przekrojoną na cztery części z umytej i wyciśniętej cytryny w celu odzyskania koloru czerwonej kapusty. Gdy kapusta zmięknie: odcedzić, skórki usunąć, wystudzić. Gdy kapusta wystygnie: dodać cebulę pokrojoną w kostkę, jabłko, ogórek kiszony pokrojone w słupki lub w kostkę oraz przyprawy – sok z cytryny, chrzan, pieprz, sól.
To wersja warzywno-owocowa, w opcji pełnowartościowej można dodać dobrego oleju – np. lnianego, lub majonezu domowej roboty.
Smacznego!
Ja też robię podobnie i wszystkim smakuje, dziękuję za przypomnienie przepisu-Danuta
OdpowiedzUsuń