SKŁADNIKI
- rozdrobniony mrożony szpinak 450g (bądź odpowiednia ilość świeżego, który rozdrabniamy po podduszeniu - np. miksujemy)
- 6- jajek
- 2- łyżki mąki pszennej razowej
- 2- łyżki masła
- 2- ząbki czosnku
- pasta z czerwonej soczewicy (tak jak w przepisie na pastę z 1 szklanki soczewicy)
- sól, pieprz
Prostokątną blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę szpinakową, pieczemy ok. 20 – 30 minut w temperaturze 160-180ºC. Po wyjęciu blachy z piekarnika chwilę studzimy ciasto i jeszcze ciepłe zwijamy w rulon żeby nadać mu kształt. Po całkowitym przestygnięciu rulon rozwijamy, przekładamy również wystudzoną pastą z czerwonej soczewicy i zwijamy w roladę.
Do pasty z soczewicy można oczywiście dodać kawałki dowolnie wybranego produktu, który będzie miał szansę poprawić smak i wygląd rolady, np. marynowanych suszonych pomidorów albo papryki.
Smacznego!
ładnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń