O diecie

piątek, 3 maja 2013

Rolada szpinakowa z soczewicą

Rolada szpinakowa z soczewicą, czyli biszkopt szpinakowy faszerowany pastą z soczewicy, to prosta i delikatna przekąska. Podobna do ostatnio niezwykle popularnej rolady szpinakowej z serkiem i łososiem (serek i łososia zastępujemy pastą z soczewicy), tyle że bardziej unikalna bo właśnie tutaj ma premierę ;)

SKŁADNIKI
  • rozdrobniony mrożony szpinak 450g (bądź odpowiednia ilość świeżego, który rozdrabniamy po podduszeniu - np. miksujemy)
  • 6- jajek
  • 2- łyżki mąki pszennej razowej
  • 2- łyżki masła
  • 2- ząbki czosnku
  • pasta z czerwonej soczewicy (tak jak w przepisie na pastę z 1 szklanki soczewicy)
  • sól, pieprz
Szpinak dusimy na maśle - do rozmrożenia i wyparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. Za pomocą blendera miksujemy szpinak z żółtkami, a następnie delikatnie łączymy z pianą i mąką.

Prostokątną blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę szpinakową, pieczemy ok. 20 – 30 minut w temperaturze 160-180ºC. Po wyjęciu blachy z piekarnika chwilę studzimy ciasto i jeszcze ciepłe zwijamy w rulon żeby nadać mu kształt. Po całkowitym przestygnięciu rulon rozwijamy, przekładamy również wystudzoną pastą z czerwonej soczewicy i zwijamy w roladę.

Do pasty z soczewicy można oczywiście dodać kawałki dowolnie wybranego produktu, który będzie miał szansę poprawić smak i wygląd rolady, np. marynowanych suszonych pomidorów albo papryki.
Smacznego!

1 komentarz: