sobota, 17 sierpnia 2013

Falafel [kotleciki z ciecierzycy]

Falafel to smażone na głębokim tłuszczu kotleciki, których głównym składnikiem jest ciecierzyca i/lub bób. Tradycyjna potrawa arabska, zwykle podawana w plackach „pita” razem z sałatkami, kiszonymi warzywami i sosami („falafel” to również nazwa kanapki przygotowanej z tych składników). Kotleciki falafel są również podawane osobno jako przekąska.

Główny składnik naszego przepisu to ciecierzyca, znana także jako groch włoski lub cieciorka. Bogata w białko, błonnik, liczne antyoksydanty, ceniona za korzystny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Ciecierzycę można zastąpić innymi fasolami (wypróbowaliśmy analogiczny przepis z fasolą kidney i wyszło pysznie).


Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu:
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki (można również dodać liści kolendry)
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżka ziaren kolendry
  • 3-5 łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka kminu rzymskiego, 1 płaska łyżka kminku (mogą być 2 łyżki jednej z tych przypraw)
  • ostra papryka (w dowolnej formie, ilość wg uznania w zależności od preferencji do ostrego smaku)

Wykonanie: moczymy ciecierzycę - na co najmniej 8 godzin, np. na noc. Po wymoczeniu odlewamy wodę i płuczemy. Siekamy natkę pietruszki, czosnek, cebulę. Składniki mielimy w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej. Dodajemy surowe jajka, mieszamy, przyprawiamy (próbujemy, doprawiamy wg uznania) i formujemy falafele, np. tak przy użyciu łyżki:
Falafele smażymy na głębokim tłuszczu (na odpowiednim do smażenia oleju nierafinowanym, lub na maśle klarowanym) do lekkiego przyrumienienia, kładziemy na papierowych ręcznikach.
Falafele dobrze smakują z warzywami i sosami (np. czosnkowo-pietruszkowym z pomidorami jak na głównym zdjęciu). Smacznego!

4 komentarze:

  1. Rozglądałam się ostatnio za nowymi przepisami z użyciem ciecierzycy - ten bardzo mi się podoba. Ciekawa jestem, jaki będzie efekt, gdy te kotleciki upiecze się w piekarniku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny przepis, którego także jestem ciekawa w wersji piekarnikowej. daj znać jak wyszło! :)

      Usuń
  2. Ja robię prawie takie same, ale z soi (też namoczonej, ale ugotowanej i dopiero zmielonej). Są pyszne!. Muszę spróbować te cieciorkowe :-)
    Ale smażę je na patelni, jak kotlety. Nie na głębokim tłuszczu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe falafele sa bez jajek!!! maja za to dodana wode, ktora to skleja :) robie takie od lat :)

    OdpowiedzUsuń