Falafel to smażone na głębokim tłuszczu kotleciki, których głównym składnikiem jest ciecierzyca i/lub bób. Tradycyjna potrawa arabska, zwykle podawana w plackach „pita” razem z sałatkami, kiszonymi warzywami i sosami („falafel” to również nazwa kanapki przygotowanej z tych składników). Kotleciki falafel są również podawane osobno jako przekąska.
Główny składnik naszego przepisu to ciecierzyca, znana także jako groch włoski lub cieciorka. Bogata w białko, błonnik, liczne antyoksydanty, ceniona za korzystny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Ciecierzycę można zastąpić innymi fasolami (wypróbowaliśmy analogiczny przepis z fasolą kidney i wyszło pysznie).
Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 6 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 pęczek natki pietruszki (można również dodać liści kolendry)
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka ziaren kolendry
- 3-5 łyżek siemienia lnianego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka kminu rzymskiego, 1 płaska łyżka kminku (mogą być 2 łyżki jednej z tych przypraw)
- ostra papryka (w dowolnej formie, ilość wg uznania w zależności od preferencji do ostrego smaku)
Wykonanie: moczymy ciecierzycę - na co najmniej 8 godzin, np. na noc. Po wymoczeniu odlewamy wodę i płuczemy. Siekamy natkę pietruszki, czosnek, cebulę. Składniki mielimy w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej. Dodajemy surowe jajka, mieszamy, przyprawiamy (próbujemy, doprawiamy wg uznania) i formujemy falafele, np. tak przy użyciu łyżki:
Falafele smażymy na głębokim tłuszczu (na odpowiednim do smażenia oleju nierafinowanym, lub na maśle klarowanym) do lekkiego przyrumienienia, kładziemy na papierowych ręcznikach.
Falafele dobrze smakują z warzywami i sosami (np. czosnkowo-pietruszkowym z pomidorami jak na głównym zdjęciu). Smacznego!
Rozglądałam się ostatnio za nowymi przepisami z użyciem ciecierzycy - ten bardzo mi się podoba. Ciekawa jestem, jaki będzie efekt, gdy te kotleciki upiecze się w piekarniku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, którego także jestem ciekawa w wersji piekarnikowej. daj znać jak wyszło! :)
UsuńJa robię prawie takie same, ale z soi (też namoczonej, ale ugotowanej i dopiero zmielonej). Są pyszne!. Muszę spróbować te cieciorkowe :-)
OdpowiedzUsuńAle smażę je na patelni, jak kotlety. Nie na głębokim tłuszczu...
Prawdziwe falafele sa bez jajek!!! maja za to dodana wode, ktora to skleja :) robie takie od lat :)
OdpowiedzUsuń