Niepalona kasza gryczana rządzi! Po cieście naleśnikowym i batonikach, dzisiaj kolejny przepis z użyciem namoczonej i skiełkowanej kaszy [szczególnie przepis na naleśniki zdobył sobie spore uznanie]. Tym razem udane połączenie kaszy z marchewką i bakaliami w postaci ciastek.
Składniki:
- 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
- 250g marchwi
- 4 - jajka
- 100g rodzynek
- 100g migdałów
- 100g łuskane nasiona dyni
- 100g orzech włoski
- 330g woda mineralna gazowana (jedna mała butelka)
- 70g masła klarowanego (może być zwykłe, zamiast masła można też użyć oleju dobrej jakości, np. kokosowego)
- szczypta soli
- Kaszę - moczymy i kiełkujemy (więcej o kiełkowaniu kaszy).
- Migdały, orzechy, dynię – zmielić, najlepiej na wiórki.
- Rodzynki – pokroić.
- Marchewkę – zetrzeć na drobnej tarce.
- Skiełkowaną kaszę miksujemy z jajkami i wodą mineralną, łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy łyżką na blachę uprzednio wyłożoną pergaminem.
- Do części ciasta można dodać łyżkę kakao - na zdjęciu po lewej są ciastka z dodatkiem kakao, po prawej bez.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°-180°C – około 30 minut.
Ciastka wyszły delikatnie słodkie, bez posmaku kaszy. Bardziej słodkolubni mogą spróbować dodać więcej słodkich bakalii, suszonych owoców, stewii lub miodu.
J&S Kmiecik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz