O diecie

wtorek, 19 sierpnia 2014

Pasta z białej fasoli na słodko [bez dodatku cukru]

Strączkowych nigdy za wiele. Nie w sensie ilości, ale regularności - żeby korzystać z ich unikalnych właściwości zdrowotnych najlepiej je jeść w niewielkich ilościach, ale REGULARNIE. Dziś przepis wyjątkowy bo na słodko! Połączenie podpatrzone w bistro serwującym marokańską kuchnię: biała fasola, wiórka kokosowe i rodzynki. Pasta z tych składników smakuje baardzo dobrze, najlepiej na zimno jako deser i baza do innych dodatków. REWELACYJNIE komponuje się z borówkami i musem malinowym. Pewnie równie dobrze z innymi owocami, orzechami, czy bakaliami. Sama pasta jest delikatnie słodka, dominuje smak kokosu i nikt z próbujących nie zgadnie, że głównym składnikiem jest fasola.

Składniki (ilości wypróbowane w pierwszej i udanej przymiarce, można próbować zmieniać):
  • 250g suchej białej fasoli (lub niekoniecznie białej)
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g rodzynek (lub inne bakalie)
Dzień wcześniej fasolę pozostawiamy do namoczenia (na minimum 8 godzin, albo nawet 3 doby jeśli w lodówce). Odlewamy wodę z namoczonej fasoli, przepłukujemy, gotujemy do miękkości tak aby po gotowaniu pozostało niezbyt dużo wody (szkoda by ją było wyrzucać). Dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki i całość miksujemy blenderem. Jeżeli trzeba, miksując do pasty dodajemy nieco wody tak, żeby całość nie była zbyt gęsta.



I jeszcze przepis na mus malinowy: łyżkę miodu wrzucamy na patelnię, lub do garnka, na to wsypujemy maliny i mieszając odparowujemy nadmiar soku. Uzyskany mus przecieramy przez sitko żeby pozbyć się pestek. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. a próbowaliście ze świeżym kokosem?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł na deser, często spotykałam się z przepisami na ciasto kokosowe z białej fasoli, ale widzę, że i sama pasta jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, kiedyś zrobiłam taką pastę a'la rafaello ale z kaszy jaglanej. Z fasoli musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń