Znacie mąkę z ciecierzycy (cieciorki)? W odróżnieniu od innych mąk, mąka z ciecierzycy ma unikalną właściwość - zrobiona z niej panierka nie przepuszcza tłuszczu. Warzywa w cieście z ciecierzycy, są "uparowane" w środku i nieprzesiąknięte wewnątrz tłuszczem. Spróbujcie na przykład z bakłażanem, to naprawdę działa!
Mąka z ciecierzycy jest do kupienia pod różnymi nazwami: mąka besan, gram lub groszkowa. Można ją podobno łatwo zrobić samemu - wystarczy zmielić ziarna ciecierzycy. Niektórzy piszą, że zmielenie powinno być poprzedzone prażeniem ziaren (np. na patelni). Próbowaliśmy mielenia w malakserze (bez prażenia) i tradycyjny malakser nie dał rady - ziarna cieciorki pozostały nienaruszone.
Do przygotowania warzyw smażonych w cieście (w Indiach nazywanych pakorą, a w Japonii temuprą) możemy użyć jakichkolwiek warzyw albo owoców. My wypróbowaliśmy bakłażana, brokuła i kalafiora.
Składniki:
- warzywa surowe (np. bakłażan, cukinia, kalafior, brokuł, papryka) lub lekko ugotowane (np. marchew, seler)
- ciasto/panierka: mąka z ciecierzycy 500g, woda 1/2 litra, sól i inne przyprawy (takie jak lubicie np. curry, zioła itd.)
- tłuszcz do smażenia: olej lub masło klarowane (albo ich mieszanka)
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki panierki. Ciasto powinno mieć podobną konsystencję jak naleśnikowe, im luźniejsze tym będzie bardziej kruche i cieńsze, możecie zmieniać proporcje wody i mąki (ciasto powinno choć trochę pokrywać warzywa po ich wynurzeniu z ciasta).
Po zmieszaniu mąki z wodą, dobrze żeby ciasto nieco odstało, np. pół godziny. Następnie, rozgrzewamy większą ilość tłuszczu w woku, lub w garnku, i smażymy pocięte kawałki panierowanych warzyw. Ewentualnie można użyć małej ilości tłuszczu i patelni ale wtedy trzeba dbać o szybkie przewracanie warzyw. Warzywa smażymy do lekkiego zrumienienia i odsączamy od nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
PS. To nie jest super-dietetyczna potrawa - sama panierka wchłania sporo tłuszczu - ale smaczna i cieszy oko :)
J&S Kmiecik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz