Dziś klasyka sezonu w wersji dietetycznej - ciasto drożdżowe ze śliwkami, na bazie mąki razowej i miodu, z kruszonką. Niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji na białej mące. Różnica w smaku jest subtelna i na korzyść razowego ciasta, smak jest bardziej bogaty.
Składniki
- 500g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 100g mąki białej pszennej typ 650 (opcjonalnie, można zastąpić razową)
- 50g drożdży
- 100g masła
- 100g miodu
- 3 jajka
- 250ml mleka
- cukier waniliowy
- łyżeczka soli
O mące
W przepisie proponujemy mieszankę razowej (500g) i białej (100g). Dodatek białej mąki zapewnia tu łatwiejsze przygotowanie ciasta, jego lepszy wzrost. W miare nabierania wprawy w pieczeniu, zachęcamy do eksperymentowania. Z dodatku białej mąki można zrezygnować i używać tylko razowej. Można też próbować dodawać niewielkie ilości innych mąk np. amarantusowej, kukurydzianej, albo z ciecierzycy.
Przygotowanie
Sporządzamy rozczyn z mleka, szczypty cukru, 1/3 ilości mąki i drożdży. Gdy rozczyn podrośnie (zwiekszy objętość, w zależności od warunków może to trwać od 1/2 do 1 godziny) dodajemy pozostałe składniki i sporządzamy ciasto. Ciasto należy porządnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie (zwykle to trwa od 1/2 do 1 godziny), wykładamy ciasto na stolnice posypaną mąką. Ciasto wyrabiamy i wałkujemy lub rozkładamy ręką na blachę z piekarnika. Na ciasto rozkładamy wydrylowane śliwki (około 2 kg) i posypujemy kruszonką (składniki kruszonki: 100g masła, 100g cukru, 100g mąki pszennej razowej – lekko połączyć – rozkruszyć).
Ciasto pieczemy w temperaturze 160 - 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz