Składniki:
- 250g dowolnej fasoli (waga suchej) - namoczyć dzień wcześniej, odlać wodę z namaczania i ugotować
- 6 jajek
- 3 mocno dojrzałe banany
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki kakao
- 1 gorzka czekolada 70% kakao
- 2 kopiate łyżki masła klarowanego, wymiennie może też być olej kokosowy lub zwykłe masło
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100g suszonej żurawiny (albo inne bakalie)
Czekoladę
i masło roztapiamy na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Wszystkie
składniki miksujemy na gładka masę. Przelewamy do form wyłożonych
papierem do pieczenia. Najlepiej do dwóch wąskich form, np. keksówek
ok. 25 cm długości. Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut a
temperaturę nastawiamy na 160°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz